" Az MNB elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása. Az MNB elsődleges céljának veszélyeztetése nélkül támogatja a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitásának fenntartását, ellenállóképességének növelését, a gazdasági növekedéshez való fenntartható hozzájárulásának biztosítását és a rendelkezésére álló eszközökkel a Kormány gazdaságpolitikáját. "
Bankjegy és érmeTájékoztató a 2012. évi forgalmi érmék kibocsátásáról

Tájékoztató a 2012. évi forgalmi érmék kibocsátásáról

A Magyar Nemzeti Bank a forgalomban lévő érmemennyiség pótlására 2012. évben 10-10 millió darab 5, 10 és 20 forintos címletű forgalmi érmét gyártat. A többi címlet, azaz az 50, 100 és 200 forintos forgalmi érmék gyártatása a készletek alakulásának megfelelően 2012 után történik meg. Az új érmék Magyarország felirattal készülnek, és az igényeknek megfelelően kerülnek majd forgalomba. A korábban kibocsátott érmék változatlanul forgalomban maradnak, és érvényes fizetőeszköznek számítanak.

 

Az első gyártásba kerülő címlet - a 20 forintos, 10 forintos és 5 forintos -  2012. március 14-én kerül forgalomba. A kibocsátás ütemének megfelelően a Magyar Nemzeti Bank pénztárában a lakossági igények ellátására címletenként maximum 10 darab érme átváltására lehetőséget biztosítunk.

 

A gyűjtői igényeknek megfelelő teljes érmesorozat (5-200 forintos teljes sor) a Magyar Pénzverő Zrt. Szabadság tér 8. alatt található Éremboltjában 2012. január 9-től megvásárolható.