" Az MNB elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása. Az MNB elsődleges céljának veszélyeztetése nélkül támogatja a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitásának fenntartását, ellenállóképességének növelését, a gazdasági növekedéshez való fenntartható hozzájárulásának biztosítását és a rendelkezésére álló eszközökkel a Kormány gazdaságpolitikáját. "
SajtószobaSajtóközlemények2011. évi sajtóközlemények5 millió embert megszólító pénzügyi edukációs program indult az állami szféra és a piaci szereplők összefogásával

5 millió embert megszólító pénzügyi edukációs program indult az állami szféra és a piaci szereplők összefogásával

2011. május 10. - Útjára indult az a Magyarországon egyedülálló, pénzügyi szemléletformáló és tájékoztató program, amely az állami szféra és csaknem két tucat pénzügyi intézmény példaértékű összefogásával jött létre. A Pénziránytű Alapítvány által életre hívott, a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete szakmai felügyeletével megvalósuló Mindennapi Pénzügyeink Program közel 5 millió embert ér majd el. A program legfőbb célja, hogy emelje a lakosság pénzügyi kultúrájának jelenlegi alacsony szintjét. Ennek érdekében 15 hónapon keresztül, 22 médiumban közel 700 cikk és önálló szerkesztőségi tartalom jelenik meg, amely a mindennapi élethez szükséges, praktikus pénzügyi ismereteket közvetít havonta változó témakörökben.

A Mindennapi Pénzügyeink Program (MPP) indításának hátterét Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, Balogh László, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének alelnöke és Várhegyi Éva, a Pénziránytű Alapítvány kuratóriumának elnöke ismertette május 10-én Budapesten. Az eseményen felszólalt Gyuris Dániel, a Magyar Bankszövetség alelnöke, valamint a program kommunikációs és szakmai partnere, a Sanoma Media képviseletében Martin József Péter, a programért felelős tanácsadó. A Mindennapi Pénzügyeink Programot 22, pénzügyi területen működő intézmény támogatja összesen több mint 80 millió forinttal, amely 15 hónapon keresztül közel 5 millió ember rendszeres elérését biztosítja. A program során közel 700 cikk és önálló szerkesztőségi tartalom összesen 10 nyomtatott és 12 online magazinban jelenik meg. Ezek a tartalmak praktikus, az egyes élethelyzetekben fontos pénzügyi ismereteket közvetítenek közérthető formában az olvasóknak. A Pénziránytű Alapítvány – mint a program alapítója – felel a független, szakmailag igényes, minőségbiztosított háttéranyagok kidolgozásáért.

 

Az MPP célja a magyar pénzügyi kultúra fejlesztése, az öngondoskodás népszerűsítése, a lakosság tudatos pénzügyi döntéseinek ösztönzése, valamint a pénzügyi termékek és szolgáltatások iránti igény bővülésének megalapozása. Az MNB és a Pénziránytű Alapítvány áprilisban publikált közös kutatása azt mutatja, hogy a háztartások pénzügyi tudatossága rendkívül alacsony, ismeretei hiányosak. A felmérésből kiderült, hogy a lakosság fele (52%) nem rendelkezik semmilyen megtakarítással, így amennyiben elvesztenék munkahelyüket, az tragikus helyzetet teremtene számukra. A válaszadók igen kritikusak saját pénzügyi tájékozottságukat illetően is: közel 40 százalékuk alig, vagy egyáltalán nem tartja magát tájékozottnak a pénzügyek terén.

 

A Magyar Nemzeti Bank kezdeményezésére 2008-ban létrejött Pénziránytű Alapítvány elsődleges célja, hogy elősegítse a pénzügyi kultúra fejlesztésében érdekelt szereplők közötti párbeszédet. Az Alapítvány aktívan részt vállal a pénzügyi kultúra fejlesztésére irányuló, társadalmi jelentőségű programok kidolgozásában és megvalósításában. Az elmúlt években több állami intézmény – köztük az MNB és a PSZÁF –, valamint számos piaci szereplő és civil szervezet tett lépéseket a lakosság pénzügyi jártasságának fejlesztése érdekében. E közös cél hatékony megvalósításához fontos lépés az említett szervezetek közötti együttműködés további erősítése, a kezdeményezések összehangolása, valamint a programokhoz szükséges, szélesebb körű finanszírozási háttér megteremtése. Ennek érdekében az Alapítvány 2010 nyarán kezdte el az MPP kidolgozását, melyet a pénzügyi szolgáltatói piac meghatározó szereplőivel és a szakmai szövetségek képviselőivel véglegesített.

 

 

 


MAGYAR NEMZETI BANK PÉNZIRÁNYTŰ ALAPÍTVÁNY PÉNZÜGYI SZERVEZETEK ÁLLAMI FELÜGYELETE