Kedves Látogató! Amennyiben hibát talál az oldalon, vagy további, technikai okokból adódó problémája merül fel, kérjük, hívja az ügyfélszolgálatot. Telefonszám 06-80-203-776. Köszönettel Magyar Nemzeti Bank.
EN

A jegybank továbbfejlesztette inflációs jelentését

nyomtatás

Budapest, 2011. március 22. – A Magyar Nemzeti Bank március 30-án publikálja először megújuló inflációs jelentését. A továbbfejlesztett előrejelzési módszertan hatékonyabbá teszi a jövőbeli kamatpolitika kommunikációját és a gazdasági szereplők számára is egyszerűbben használható információt nyújt majd.

A jegybank folyamatosan az alkalmazott modellek tökéletesítésére törekszik, illetve beépíti működésébe a legjobb nemzetközi gyakorlat eredményeit. A továbbfejlesztett modell a vezető jegybankok gyakorlatához hasonlóan az eseményekre reagáló monetáris politika szemszögéből közelíti meg a gazdasági folyamatokat. Míg eddig az inflációs jelentések azt mutatták be, hogy változatlan monetáris kondíciók (alapkamat és árfolyam) mellett mi történne a gazdasággal, addig a megújult jelentés már számol azzal, hogy a monetáris politika reagál a gazdaságban zajló folyamatokra. Az inflációs jelentés  monetáris politikai döntéshozatal szempontjából legfontosabb része tehát ezentúl nem az inflációs előrejelzés, hanem az inflációs cél eléréséhez szükséges kamatpálya lesz.

Bár a szakértői stáb által előre jelzett kamatpályát – amely azonban továbbra is csak egyik eleme a döntéshozatal folyamatának - a jegybank nem publikálja, az inflációs jelentések a jövőben az inflációs cél eléréséhez szükséges kamatlépések irányán túl azok mértékéről is nyújtanak kvalitatív információt. Ez nemcsak a monetáris politika kommunikációját teszi hatékonyabbá, hanem a gazdasági szereplők számára is egyértelműbb és más előrejelzésekkel könnyebben összehasonlítható információt nyújt majd.

A jegybank a megújult inflációs jelentést először március 30-án 10 órakor publikálja magyar és angol nyelven.

MAGYAR NEMZETI BANK

Kommunikáció