Kedves Látogató! Amennyiben hibát talál az oldalon, vagy további, technikai okokból adódó problémája merül fel, kérjük, hívja az ügyfélszolgálatot. Telefonszám 06-80-203-776. Köszönettel Magyar Nemzeti Bank.
EN

2004. október 27. Vonnák Balázs: A magyar monetáris politika hatása az árakra és a kibocsátásra – becslés strukturális VAR modellkeretben

nyomtatás

Az előadás 15 órakor kezdődik az MNB Látogatóközpontjában.

Összefoglalás

A monetáris politikai hatásmechanizmus mérésének egyik elfogadott megközelítése szerint első lépésben egy VAR modellt becslünk, valamiképpen jellemezzük a tipikus monetáris politikai sokkot, és végül ábrázoljuk az így kapott impulzus-válasz függvényeket. Ezt a feladatot ebben a tanulmányban magyar adatokkal végzem el. Két identifikációs stratégiát is összehasonlítok: az egyik a mostanában több szerző által is alkalmazott előjel megszorítás, melyet az impulzus-válaszokra fogalmaznak meg. Javaslok egy másik megközelítést is, melyben a sokkok historikus alakulásával kapcsolatban élünk bizonyos feltételezésekkel. Utóbbi stratégia mellett szóló legfontosabb érv feltételezéseink, és ezáltal becslési eredményeink nagyobb hitelessége lehet.

Annak érdekében, hogy robusztus eredményeket kapjunk, különböző idősorokra is elvégzem a becslést. Az idősorokban lévő esetleges strukturális törések miatt részmintás becslést is bemutatok.

A legfontosabb eredmények a következők: (1) bár a különböző identifikációkkal nagyon hasonló impulzus-válaszokat kapunk, a historikus megszorítások csökkenthetik bizonyos intuícióellenes jelenségek (pl. az ún. „price puzzle”) előfordulási valószínűségét a becslés során; (2) az 1995-től kezdődő időszakban egy tipikus méretű váratlan monetáris politikai megszorítás a rövid hozamok 25 bázispontos emelkedésével és a nominál-effektív árfolyam 1 százalékos erősödésével járt, amit (3) a kibocsátás 0,3 %-os, a fogyasztói árak 0,1-0,2 %-os visszaesése követett; (4) az árak lassabban reagáltak a kibocsátásnál, csak 4-6 évvel a sokk után érték el mélypontjukat, ami összhangban van a ragadós-ár modellek következtetéseivel; (5) az 1995 előtti megfigyelések bevonása nehezebben értelmezhető és bizonytalanabb eredményekhez vezetett, ami arra utal, hogy 1995-ben markáns törés állt be a gazdasági folyamatokban.

JEL kódok:

C11, C32, E52

Kulcsszavak:

strukturális VAR modell, monetáris transzmissziós mechanizmus, identifikáció, előjel megszorítás, monetáris politikai sokk

A tanulmány csak angol nyelven érhető el. 

Paper