I. Károly aranyforintja elnevezéssel a Magyar Nemzeti Bank 10 000 forintos címletű arany emlékérmét bocsát ki normál illetve négyszeres súlyú piefort veretként. Az emlékérme a Középkori magyar aranyforintok sorozat indító elemeként jelenik meg. Az emlékérmét Soltra E. Tamás tervezte.

Az emlékérme előlapján találhatóak a kötelező éremképi elemek: szélén, felső köriratban a „MAGYARORSZÁG” felirat, alsó köriratban – egy ponttal elválasztva – a „10 000” értékjelzés és a „FORINT” felirat olvasható. Az alsó és a felső körirat között, bal oldalon a „2012” verési évszám, jobb oldalon a „Bp.” verdejel olvasható. A középmezőben I. Károly aranyforintjának előlapja alapján készült érmeábrázolás látható: KAROLV•REX (Károly király) köriratban a firenzei liliom. A mintát – ahogy abban az időben minden európai pénzkibocsátó számára – az 1252-től vert, liliomos éremképe miatt aranyliliomnak (fiorino d’oro – innen származik a forint elnevezés is) nevezett firenzei aranypénz adta.

Az emlékérme hátlapjának szélén, felső köriratban az „I. KÁROLY” felirat, alsó köriratban uralkodásának ideje „1301-1342” olvasható. Az alsó és a felső körirat között, bal és jobb oldalon az Anjou-ház jelképét, az Anjou–liliomot ábrázoló díszítő motívum, a jobb oldali díszítő motívum alatt Soltra E. Tamás tervezőművész mesterjegye látható. A középmezőben I. Károly aranyforintjának hátlapja alapján készült érmeábrázolás látható Firenze védőszentjének képével, körülötte S IOHANNES B (Keresztelő Szent János) felirattal. A hátlapi körirat végén kis korona található, amely egyes feltételezések szerint a budai verdét jelöli. Mivel azonban ez a jegy minden ismert példányon szerepel, nagyobb a valószínűsége annak, hogy magára a Magyar Királyságra mint kibocsátó államra utal, markánsan megkülönböztetve ezeket a pénzeket a firenzei forintoktól.

Az emlékérme normál és 4-szeres súlyú piefort veretként jelenik meg. A piefort veret szélén a „KAROLUS · REX · FLORENUS · 1325” szélfelirat olvasható, amelyet az Anjou–liliomot ábrázoló díszítő motívum zár le.

A normál veret 986 ezrelék finomságú aranyból készült, súlya 3,491 gramm, átmérője 20 mm, széle sima. A szélfelirattal ellátott piefort veret súlya 13,964 gramm, egyéb technikai paramétereiben nem tér el a normál verettől.

Az emlékérméből 5000 darab készíthető, a piefort veretből 1500 db.

Az emlékérmét a Magyar Pénzverő Zrt. forgalmazza, megvásárolható 2012. május 15-től a társaság érmeboltjában (Magyar Nemzeti Bank Látogatóközpont, V. ker. Budapest, Szabadság tér 8-9.), illetve a honlapján üzemeltetett webáruházban (www.penzvero.hu).