A Magyar Nemzeti Bank 1000 forintos címletű kupronikkel emlékérmét bocsátott ki „MASAT-1” megnevezéssel az első magyar műhold sikeres pályára állításának tiszteletére. Az emlékérme a magyar mérnökök, feltalálók technikai újdonságait, találmányait bemutató sorozat nyolcadik tagjaként kerül kibocsátásra.

Az emlékérmét Bohus Áron tervezte. Az emlékérme előlapján, a MASAT-1 jeleit fogadni képes antenna stilizált ábrázolása látható. Az antenna ábrázolása felett a „MAGYARORSZÁG” felirat, az „1000” értékjelzés és a „FORINT” felirat, az ábrázolás alatt a „2012” verési évszám és a „BP.” verdejel olvasható.

Az emlékérme hátlapján a működésben lévő MASAT-1 stilizált ábrázolása látható, háttérben a Föld bolygó Európa felőli felülnézeti részletével, melyen Magyarország területe kiemelve jelenik meg. A műhold ábrázolása alatt a „MASAT-1” és az „AZ ELSŐ MAGYAR MŰHOLD” felirat olvasható. Az emlékérme bal felső sarkában Bohus Áron tervezőművész mesterjegye található.

A négyzet alakú emlékérme kupronikkelből (75% réz, 25% nikkel) készült, súlya 14 gramm, mérete 28,43 mm×28,43 mm, széle sima.

Az emlékérméből 10 000 darab készíthető, amelyből 5000 darab különleges – ún. proof – technológiával verhető.

Az emlékérmét a Magyar Pénzverő Zrt. forgalmazza, megvásárolható 2012. április 12-től a társaság érmeboltjában (Magyar Nemzeti Bank Látogatóközpont, V. ker. Budapest, Szabadság tér 8-9.), illetve a honlapján üzemeltetett webáruházban (www.penzvero.hu).