Az emlékérme előlapján, a középmezőben a Dunakanyar Zebegény-Visegrád közötti folyószakaszának ábrázolása látható, előtérben, jobb oldalon a havasi cincérrel, a Duna-Ipoly Nemzeti Park címerállatával. A bal felső sarokban, négy vízszintes sorban az értékjelzés, a „FORINT” felirat, valamint – a névérték első számjegye alatt – a „2015” verési évszám és a „BP.” verdejel olvasható. Az emlékérme szélén, jobb oldalon, egymás alatti két vízszintes sorban a „havasi” és a „cincér”, lent a „MAGYARORSZÁG” felirat olvasható.

Az emlékérme hátlapján, a középmezőben a Dunakanyar Zebegény-Visegrád közötti látképének ábrázolása látható. Az emlékérme felső részén, középen, egymás alatti két vízszintes sorban a „DUNA-IPOLY” és a „NEMZETI PARK”, lent, középen – a látkép ábrázolásában elhelyezve, kézírással – a „Dunakanyar” felirat olvasható. Az emlékérme jobb alsó szélén – a látkép ábrázolásában elhelyezve – Kósa István tervezőművész mesterjegye látható.

Az ezüst emlékérme fekvő téglalap alakú, 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 31,46 gramm, mérete 26,4x39,6 mm, széle sima. A színesfém változat réz (75%) és nikkel (25%) ötvözetéből készült, súlya 27 gramm, méretben és éremképben nem tér el az ezüst verettől. 

2014-től minden nemesfémből készült emlékérmét olcsóbb alapanyagú, színesfém változatban is kibocsát az MNB, ezzel kedvezve azoknak az érdeklődőknek, akik egy-egy téma művészi megvalósítását mérsékeltebb áron szeretnék megvásárolni. Emellett az MNB és a Magyar Pénzverő Zrt. a fiatalabb korosztály érmegyűjtési kedvét kívánja ösztönözni azzal, hogy számukra is megfizethetővé teszi az emlékérméket. A 10 000 forint névértékű Duna-Ipoly Nemzeti Park ezüst emlékérme a kibocsátástól számított három hónapig, a 2000 forint névértékű színesfém emlékérme a teljes készlet erejéig a névértékkel azonos áron vásárolható meg.

A Magyar Pénzverő Zrt. forgalmazza az emlékérmét, amely 2015. április 22-től megvásárolható a társaság érmeboltjában (V. ker. Budapest, Hold u. 17.), illetve a vállalat honlapján üzemeltetett webáruházban (http://penzvero.hu/), ahol számos, korábban megjelent arany, ezüst és színesfém emlékérme is kapható.



MAGYAR NEMZETI BANK
Kommunikáció
Telefon: + 36 (1) 428-2751
Fax: + 36 (1) 429-8000
E-mail: sajto@mnb.hu

Duna_Ipoly_Nemzeti_Park_1.jpg
Duna_Ipoly_Nemzeti_Park_2.jpg
Duna_Ipoly_Nemzeti_Park_3.jpg
Duna_Ipoly_Nemzeti_Park_4.jpg