Tinódi Sebestyén életéről igen keveset tudunk, születési évét a szakértők 1515 körülire teszik. A róla fennmaradt ismereteink leginkább a verseiből származnak. Alapvetően históriás énekek szerzőjeként tartjuk számon, költeményeinek zöme tudósító ének, jelenkorú eseményekről készített verses história. Pályatársai közül ő az egyetlen, aki a század során önálló kötetet adott ki „Cronica” címmel, 1554-ben. Históriáinak dallamát ő maga szerezte. A „Lantos” a latin „Lutinista” fordítása, amely a későbbi korokban terjedt el a köztudatban a nevéhez kötődően. Hiteles, korhű portréábrázolás nem maradt fenn róla. A nemesi címet I. Ferdinánd adományozta számára, írói-tudósítói munkássága elismeréseként.

Az emlékérme előlapján, a középmezőben egy lant reneszánsz rozettával díszített húrjainak és húrtartójának ábrázolása látható. Az ábrázolástól jobbra a „BP.” verdejel, balra a „2015” verési évszám olvasható. Az emlékérme szélén felső köriratban a „MAGYARORSZÁG” felirat, alsó köriratban az értékjelzés és a „FORINT” felirat olvasható. A felső és az alsó köriratot középen egy-egy pont választja el egymástól.

Az emlékérme hátlapján, a középmezőben Tinódi Sebestyén címerének ábrázolása látható. A címertől jobbra az „1515K”, balra az „1556” felirat olvasható, alatta Soltra E. Tamás tervezőművész mesterjegye látható. Az emlékérme szélén felső köriratban a „TINÓDI SEBESTYÉN”, alsó köriratban az „500 ÉVE SZÜLETETT” felirat olvasható. A felső és az alsó köriratot középen egy-egy pont választja el egymástól.

Az emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 24 gramm, átmérője 37 mm, széle recézett. A színesfém változat réz (75%) és nikkel (25%) ötvözetéből készült, súlya 23,7 gramm, méretben és éremképben nem tér el az ezüst verettől.

2014-től minden nemesfémből készült emlékérmét olcsóbb alapanyagú, színesfém változatban is kibocsát az MNB, ezzel kedvezve azoknak az érdeklődőknek, akik egy-egy téma művészi megvalósítását mérsékeltebb áron szeretnék megvásárolni. Emellett az MNB és a Magyar Pénzverő Zrt. a fiatalabb korosztály érmegyűjtési kedvét kívánja ösztönözni azzal, hogy számukra is megfizethetővé teszi az emlékérméket. A 10 000 forint névértékű Tinódi Sebestyén ezüst emlékérme a kibocsátástól számított három hónapig, a 2000 forint névértékű színesfém emlékérme a teljes készlet erejéig a névértékkel azonos áron vásárolható meg.

A Magyar Pénzverő Zrt. forgalmazza az emlékérmét, amely 2015. március 30-tól megvásárolható a társaság érmeboltjában (V. ker. Budapest, Hold u. 17.), illetve a vállalat honlapján üzemeltetett webáruházban (http://penzvero.hu/), ahol számos, korábban megjelent arany, ezüst és színesfém emlékérme is kapható.



MAGYAR NEMZETI BANK
Kommunikáció
Telefon: + 36 (1) 428-2751
Fax: + 36 (1) 429-8000
E-mail: sajto@mnb.hu

Tinodi_1.jpg
Tinodi_2.jpg
Tinodi_3.jpg
Tinodi_4.jpg