Kedves Látogató! Amennyiben hibát talál az oldalon, vagy további, technikai okokból adódó problémája merül fel, kérjük, hívja az ügyfélszolgálatot. Telefonszám 06-80-203-776. Köszönettel Magyar Nemzeti Bank.
EN

IFRS 9-hez kapcsolódó átmeneti szabályokkal kapcsolatos információk

nyomtatás

Az IFRS 9-hez kapcsolódó átmeneti intézkedéseket a CRR módosítása (CRR2) tartalmazza, melyet az Európai Unió jogalkotói gyorsított eljárásban kívánnak elfogadni.

A rendeletben eszközölt módosítások célja az új IFRS 9 modell tőkére gyakorolt hatásának mérséklése és ennek érdekében átmeneti rendelkezések rögzítése. A 2017. december 1-jén közzétett dokumentum alapján a 2018-ban kezdődő átmeneti időszak legfeljebb 5 évig tarthat.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az Európai Unió Tanácsa már jóváhagyta a szöveget, az EU Hivatalos Lapjában történő kihirdetés még az idei évben várható. Ezen kívül, az IFRS 9 standard bevezetése által a szavatolótőkére gyakorolt hatás enyhítésére szolgáló átmeneti szabályok tekintetében a CRR 473a. cikke szerinti egységes nyilvánosságra hozatalról az Európai Bankhatóság (EBA) iránymutatást fog közzétenni azzal a céllal, hogy az érintett intézmények általi nyilvánosságra hozatal összehasonlítható és konzisztens legyen.