Kedves Látogató! Amennyiben hibát talál az oldalon, vagy további, technikai okokból adódó problémája merül fel, kérjük, hívja az ügyfélszolgálatot. Telefonszám 06-80-203-776. Köszönettel Magyar Nemzeti Bank.
EN
EN

Nyugdíjpénztárak

nyomtatás
Nyugdíjpénztárak

A nyugdíjpénztáraknak két formája a magánnyugdíjpénztár és az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztár.

2010. november 3-ával megszűnt a kötelező magánnyugdíjpénztári tagság. Az a munkavállaló, aki korábban magánnyugdjípénztári tag volt, 2011. január 31-ig nyilatkozhatott, hogy a magánnyugdíjpénztár tagja marad, vagy nyilatkozat hiányában pénztártagsága a törvény erejénél fogva megszűnik, és ezzel visszalép a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe.

2010. november 1. és 2011. december 31. közötti időszakban a teljes mértékű nyugdíjjárulék és a munkáltatói nyugdíjbiztosítási járulék kizárólag az állami nyugdíjalapba kerül, a magánnyugdíjpénztárban maradóké is. 2011. december 31-ét követően a magánnyugdíjpénztári „tagdíj a pénztár szolgáltatásainak fedezetére, valamint a pénztárszervezet működtetésére a pénztártagok által önkéntesen vállalt, rendszeresen fizetett pénzbeli hozzájárulás. A tagdíj minden pénztártagra kötelező, legkisebb mértékét (egységes tagdíj) a pénztár alapszabálya határozza meg.”

2015. január 1. után a társadalombiztosítási nyugellátásbannem részesülő magánnyugdíjpénztári tag bármikor dönthet úgy, hogy a teljes összegű társadalombiztosítási nyugdíj elérése érdekében visszalép a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe.