Kedves Látogató! Amennyiben hibát talál az oldalon, vagy további, technikai okokból adódó problémája merül fel, kérjük, hívja az ügyfélszolgálatot. Telefonszám 06-80-203-776. Köszönettel Magyar Nemzeti Bank.
EN
EN

Megfontolt döntés, kevesebb kockázat

nyomtatás

Megfontolt döntés,

kevesebb kockázat

A megtakarítási és befektetési termékek palettáján az egyszerűbbtől az összetettig számos konstrukció megtalálható, ennek megfelelően az egyes típusok eltérő hozamot ígérnek. A befektetések általában nagyobb hozammal kecsegtetnek, de fontos szem előtt tartani, hogy kockázatosabbak is, jelentős veszteséget is eredményezhetnek! Mivel sok esetben komplex terméktípusról van szó, azok számára ajánlott, akik mélyebb pénzügyi ismeretekkel rendelkeznek.

Ha megtakarítását befektetéssel kívánja gyarapítani, készítsen befektetési tervet! Ehhez egyebek mellett gondolja át, hogy mekkora összeget tud erre a célra fordítani és azt milyen hosszú időre tudja nélkülözni! Mérlegelje, mennyire fontos, hogy az összeg a lekötés időtartama alatt is bármikor hozzáférhető legyen! A kockázatokat csökkentheti, ha megtakarítását nem egyetlen szolgáltató egyetlen termékébe fekteti. Ossza meg tőkéjét több lehetőség között! A Befektetés, megtakarítás menüpontban nemcsak az egyes befektetési és megtakarítási típusok jellemzői találhatók meg könnyen áttekinthető, egymással összehasonlítható formában, de számos, a befektetési terv készítéséhez hasznos tanács is elérhető. Utóbbihoz további tippeket talál a Mielőtt befektetne c. Pénzügyi Navigátor füzetben.

Ha megtalálta a legmegfelelőbbnek tűnő konstrukciót, alaposan nézzen utána a részleteknek és feltételeknek, valamint annak, hogy a szolgáltató rendelkezik-e a szükséges engedéllyel! Az ellenőrzést egyszerűen elvégezheti a Piaci szereplők keresésével. Ez azért is fontos, mert Önt csak akkor illeti meg befektetési védelem, ha engedéllyel rendelkező szolgáltatóval szerződik.

Ha már rendelkezik befektetéssel, ellenőrizze rendszeresen értékpapírszámlája adatait! Az erre a célra kialakított online felületen összevetheti a számlaértesítőben kapott adatokat a szolgáltatója által az MNB-nek küldött információkkal.

A befeketésekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat Pénzügyi Navigátor filmek is feldolgozzák. A befektetésvédelem jelentőségéről és az Értékpapírszámla-egyenleg online lekérdezőfelületének használatáról, valamint a magas tőkeáttételű befektetési termékek kockázatairól Pénzügyi Navigátor Egyperces kisfilmek készültek, míg az engedély nélkül működő szolgáltatók által kínált befektetési termékek veszélyeit hosszabb videó mutatja be.

Befektetők hete

Az Értékpapírpiaci Felügyeletek Nemzetközi Szervezete (International Organization of Securities Commissions – IOSCO) tematikus programot hirdetett világszerte, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a befektetők oktatásának és védelmének fontosságára. A 2017. október 2. és 8. között megrendezett Befektetők hete (World Investor Week – WIW) nevű kezdeményezéshez közel hatvan ország különböző pénzügyi felügyeleti intézménye csatlakozott, köztük a Magyar Nemzeti Bank is.