Kedves Látogató! Amennyiben hibát talál az oldalon, vagy további, technikai okokból adódó problémája merül fel, kérjük, hívja az ügyfélszolgálatot. Telefonszám 06-80-203-776. Köszönettel Magyar Nemzeti Bank.
EN
EN

Pénztárak portfólióadatai

nyomtatás
Pénztárak portfólióadatai

A Magyar Nemzeti Bank, a jogszabályi kötelezettségének eleget téve /az Öpt. 40. § (8) bekezdése és az Mpt. 70. § (10) bekezdése szerint: Az elszámolóegységekre épülő nyilvántartási rendszert működtető pénztár az elszámolóegységek árfolyamát (amennyiben választható portfóliós rendszert működtet, akkor választható portfóliónként) honlapján naponta közzéteszi. A pénztárnak honlapján jelezni kell, hogy a Felügyelet honlapján az elszámolóegységek árfolyamára vonatkozóan összehasonlító adatok találhatók. A közzététellel egyidőben a pénztárnak az elszámolóegységek árfolyamát be kell jelentenie és azt a Felügyelet a honlapján közzéteszi./ ezúton teszi közzé a pénztárak elszámoló egységeinek árfolyamát.

Az alább közzétett elszámoló egység árfolyamok a pénztárak adatszolgáltatását tartalmazzák. Amennyiben a közzétett adatok a forrás megjelölésével bemutatásra kerülnek, akkor kérjük feltüntetni, hogy a közzétett elszámoló egység árfolyamok nem a Magyar Nemzeti Bank adatait tartalmazzák, azok a nyugdíjpénztárak adatszolgáltatásain alapulnak.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a magánnyugdíjpénztárak és az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárak elszámolóegységekre épülő nyilvántartási rendszereiket 2008. január 1-jét követően eltérő időpontban indították, ezért az itt szereplő elszámolóegység árfolyamok KÖZVETLENÜL NEM ALKALMASAK a pénztári portfóliók teljesítmények összehasonlítására.

A pénztári portfóliók teljesítmények összehasonlítására az összevetni kívánt pénztári portfóliók elszámoló egység árfolyamának ugyanazon két időpontra számított hányadosa szolgál.

(Példa: X pénztár növekedési portfoliója 2013. január 1-je és 2013. december 31-e közötti teljesítményének az Y pénztár növekedési portfoliója 2013. január 1-je és 2013. december 31-e közötti teljesítményének összehasonlítása: az X pénztár növekedési portfoliója 2013. december 31. elszámoló egység árfolyamát kell osztani az X pénztár növekedési portfoliója 2013. január 1-jei elszámoló egység árfolyamával és az így kapott hányadost (hozamrátát) össze kell hasonlítani az Y pénztár növekedési portfoliója 2013. december 31. elszámoló egység árfolyamának és az Y pénztár növekedési portfóliója 2013. január 1-jei elszámoló egység árfolyamának a hányadosával (hozamrátájával).

Javasoljuk, hogy az összehasonlításra mindig a lehető leghosszabb rendelkezésre álló időt használják fel.

Javasoljuk, hogy a pénztári portfóliónak összehasonlítása során mindig az azonos portfóliókat hasonlítsa össze.


Magán- és önkéntes nyugdíjpénztárak árfolyamadatai