Kedves Látogató! Amennyiben hibát talál az oldalon, vagy további, technikai okokból adódó problémája merül fel, kérjük, hívja az ügyfélszolgálatot. Telefonszám 06-80-203-776. Köszönettel Magyar Nemzeti Bank.
EN

MF 2005/5 Darvas Zsolt - Vadas Gábor: A trendszűrő módszerek újfajta kombinációja és alkalmazása az új EU tagok gazdasági ciklusainak vizsgálatában

nyomtatás

Összefoglaló

A gazdasági ciklusok meghatározása meglehetősen bizonytalan, lefutása nagy mértékben függ az alkalmazott módszertől. A gazdasági ciklusok azonosítása különösen nehéz feladat jelentős strukturális változásokkal szembesülő gazdaságok, mint például a rendszerváltás utáni gazdaságok esetén. Számos hiányosságuk ellenére az egyváltozós trendszűrő módszereket gyakran alkalmazzák gazdaságpolitikai és akadémiai kutatásokban a gazdasági ciklusok becslésére. Jelen tanulmányban az egyváltozós módszerek újfajta kombinációját javasoljuk. Az egyes módszereket a becsült kibocsátási rések revíziójával súlyozzuk, figyelembe véve a kibocsátási rések varianciáját és korrelációját. Ezzel az eljárással vizsgáljuk az üzleti ciklusok szinkronizáltságát az új EU tagországok között.


A tanulmány csak angol nyelven érhető el.

WP2005_5