Kedves Látogató! Amennyiben hibát talál az oldalon, vagy további, technikai okokból adódó problémája merül fel, kérjük, hívja az ügyfélszolgálatot. Telefonszám 06-80-203-776. Köszönettel Magyar Nemzeti Bank.
EN

WP 2005/6 Karádi Péter: Árfolyamsimítás Magyarországon

nyomtatás

Összefoglaló

Az empirikus tanulmány strukturális modellkeretben vizsgálja az árfolyamsimítás hatásait Magyarországon az inflációs célkövetés rendszerének 2001-es bevezetése óta. A megközelítés egy időben változó, és közvetlenül nem megfigyelhető árfolyamcélt feltételez. A modell alapján a központi bank kamatpolitikájával az implicit árfolyamcél középtávú fenntartására törekszik, miközben a piaci szereplők racionális várakozásokat alakítanak ki a célról, és ennek megfelelően befolyásolják az árfolyam-alakulást.

A tanulmány a nem megfigyelhető változók egy módszerét – az ún. Kalman-szűrőt – alkalmazza az implicit árfolyamcél számszerű becslésére, miközben a céllal konzisztens szimultán becslést készít az árfolyamegyenletről és a központi bank által követett kamatszabályról. Az árfolyamsimítás magyarországi jelenlétét megerősíti egyrészt a becsült árfolyamcél stabil alakulása, másrészt, hogy az árfolyam eltérése a céltól szignifikáns kamatreakciót vált ki. A megközelítés számszerű becslést ad a várt és váratlan kamatváltozások árfolyamhatására.

A tanulmány csak angol nyelven érhető el.