Kedves Látogató! Amennyiben hibát talál az oldalon, vagy további, technikai okokból adódó problémája merül fel, kérjük, hívja az ügyfélszolgálatot. Telefonszám 06-80-203-776. Köszönettel Magyar Nemzeti Bank.
EN

WP 2008/1. Naszódi Anna: Lehorgonyozza-e az EMU-ba belépő országok deviza árfolyamát a várt konverziós ráta?

nyomtatás

A tanulmány azt teszteli, hogy vajon lehorgonyozza-e a cseh korona, a magyar forint és a lengyel zloty árfolyamát az euro konverziós rátára vonatkozó piaci várakozás. Először levezetem az árfolyam folyamatát a következő három faktor függvényeként: (i) látens árfolyam, (ii) a konverziós rátára vonatkozó piaci várakozás, (iii) a végső konverzió idejére vonatkozó piaci várakozás. Majd historikus árfolyam, devizaopció és hozamgörbe-adatokból filterezem a konverziós rátára és a konverzió idejére vonatkozó várakozásokat. A tanulmány legfontosabb eredménye, hogy a konverziós rátára vonatkozó várakozások stabilitása jelentősen csökkentette a három vizsgált árfolyam volatilitását.

JEL: F31, F36, G13.

Kulcsszavak: Monetáris unió, eurozóna-csatlakozás, faktor modell, Kálmán-filter, árfolyam stabilizáció, eszköz-árazási árfolyam modell.

WP2008_1