Kedves Látogató! Amennyiben hibát talál az oldalon, vagy további, technikai okokból adódó problémája merül fel, kérjük, hívja az ügyfélszolgálatot. Telefonszám 06-80-203-776. Köszönettel Magyar Nemzeti Bank.
EN

WP 2014/02 – Orsolya Csortos–Zoltán Szalai: Early warning indicators: financial and macroeconomic imbalances in Central and Eastern European countries

(Csortos Orsolya–Szalai Zoltán: Korai előrejelző indikátorok: pénzügyi és makrogazdasági egyensúlytalanságok a közép- és kelet-európai országokban)

nyomtatás

(Csortos Orsolya–Szalai Zoltán: Korai előrejelző indikátorok: pénzügyi és makrogazdasági egyensúlytalanságok a közép- és kelet-európai országokban)

Jelen tanulmányban a korai előrejelző rendszerrel keresünk olyan indikátorokat, amelyek segítségével hatékonyan lehet előre jelezni makrogazdasági és pénzügyi egyensúlytalanságok kialakulását a közép- és kelet-európai országokban. Ilyen indikátorok azonosítása kiemelt jelentőségű a monetáris politika számára, mivel makrogazdasági egyensúlytalanságok a modern jegybankok által elérni kívánt árstabilitás megvalósulása mellett is kialakulhatnak. Először stilizált tényeket ismertetünk a legfontosabb makrogazdasági változók és az üzleti ciklusok együttozgásáról. Ezen stilizált tények fényében kiválasztjuk azokat az indikátorokat, illetve indikátorkombinációkat, amelyekkel a leghatékonyabban, azaz a lehető legtöbb helyes és legkevesebb téves jelzéssel lehet előre jelezni egyensúlytalanságokat, miközben adottnak vesszük a gazdaságpolitikai döntéshozó preferenciáit a különböző típusú hibákat illetően. Eredményeink szerint egy globális pénzügyi változó, az effektív reálárfolyam, a tőkeáramlás és a hitelállomány bizonyos kombinációja megfelelő megbízhatósággal képes jelezni makrogazdasági egyensúlytalanságok felépülését. Az indikátorokat nem célszerű ugyan mechanikusan, szakértői felülvizsgálat nélkül alkalmazni, de így is hasznos kiegészítője lehet a monetáris politikai eszköztárnak.

Tanulmány letöltése (angol nyelven)