Kedves Látogató! Amennyiben hibát talál az oldalon, vagy további, technikai okokból adódó problémája merül fel, kérjük, hívja az ügyfélszolgálatot. Telefonszám 06-80-203-776. Köszönettel Magyar Nemzeti Bank.
EN

WP 2015/3 –Tamás Ilyés–Lóránt Varga: A General Equilibrium Approach of Retail Payments (Ilyés Tamás –Varga Lóránt: A pénzforgalom modellezése általános egyensúlyi keretben)

nyomtatás

Tanulmányunkban bemutatjuk a magyar pénzforgalmi rendszer elemzésére készített HUPS – Hungarian Payment System – modellt. A HUPS egy számszerűsített általános egyensúlyi modell, amely részletesen kidolgozott pénzforgalmi szolgáltatásokat tartalmaz, és a fizetési rendszert érintő közpolitikai döntések hatásainak kiértékelésére és előrejelzésre is alkalmas. Az elmúlt években több tanulmány is született a pénzforgalmi rendszerek különböző közgazdasági kérdéseiről, és egyes tanulmányok egyensúlyelméleti módszereket is használtak e kérdések megválaszolásához. Tanulmányunk újdonsága, hogy a pénzforgalmi rendszer leírását egy zárt általános egyensúlyelméleti keretbe foglaljuk. A HUPS modell egy nagyméretű, dezaggregált, számszerűsített általános egyensúlyelméleti modell 25 különböző gazdasági szereplővel és közel 100 különálló pénzforgalmi szolgáltatással, amelyek lefedik a magyarországi pénzforgalmi ellátási lánc jelentős részét. A modellben 7 költségtípust különböztetünk meg, eltérő mértékű mérethozadékokat, valamint oligopolista- és keresztárazást is alkalmazunk. A modellünkben a pénzforgalmi rendszer a gazdaság mélyen integrált része, ahol minden szereplőnek pénzforgalmi döntéseket kell hoznia a tevékenységéhez kapcsolódóan. Ennek eredményeként a modellünk alkalmas a pénzforgalmat érintő gazdaságpolitikai döntések kiértékelésére, valamint a pénzforgalmi szokásokban bekövetkező változások hatásának előrejelzésére. A HUPS modell kalibráláshoz felhasználtuk a magyarországi pénzforgalmi statisztikák, felmérések és elemzések sokrétű, részletes és aktuális adatait – különös tekintettel a fizetési módok társadalmi költségét felmérő tanulmányra –, ami biztosítja, hogy a modell segítségével megbízható és robosztus elemzések és előrejelzések készíthetők.