Kedves Látogató! Amennyiben hibát talál az oldalon, vagy további, technikai okokból adódó problémája merül fel, kérjük, hívja az ügyfélszolgálatot. Telefonszám 06-80-203-776. Köszönettel Magyar Nemzeti Bank.
EN

WP 2017/5 – Zsuzsanna Hosszú –Bence Mérő : An agent based Keynesian model with credit cycles and countercyclical capital buffer

(Hosszú Zsuzsanna – Mérő Bence: Hitelciklusok és anticiklikus tőkepuffer egy ágens alapú keynesi modellben)

nyomtatás

Tanulmányunkban egy olyan ágens alapú keynesi makromodellt fejlesztettünk, amely a háztartásokon és vállalatokon felül egy részletesen kidolgozott bankrendszert tartalmaz, továbbá amelyben központi bank, fiskális hatóság és makroprudenciális politikai szabályozó is működik. A bankrendszer az üzleti ciklusnál hosszabb hitelezési ciklusokat idéz elő az idősorokban, a hitelezésen keresztül támogatja a növekedést, válság esetén azonban mélyíti a recessziót a hitelkínálat csökkentésével. A makroprudenciális hatóság anticiklikus tőkepufferráta alkalmazásával próbálja csökkenteni a bankrendszer prociklikus viselkedését. Eredményeink szerint ez a szabályozói eszköz hatékonyan hozzájárul a pénzügyi stabilitás erősítéséhez, mivel recessziós időszakokban kisebb a GDP visszaesése anticiklikus tőkepufferráta használata mellett, mint a nélkül. Ugyanakkor a nagyobb stabilitás némileg kisebb mértékű növekedéssel párosul.