Kedves Látogató! Amennyiben hibát talál az oldalon, vagy további, technikai okokból adódó problémája merül fel, kérjük, hívja az ügyfélszolgálatot. Telefonszám 06-80-203-776. Köszönettel Magyar Nemzeti Bank.
EN

OP 77. Horváth Hedvig–Szalai Zoltán: Munkapiaci intézmények Magyarországon a bér és foglalkoztatás rugalmassága szempontjából

nyomtatás

Ma már széles körben elfogadott, hogy a munkapiacok működését olyan intézményi tényezők befolyásolják, amelyek érintik a sokkokkal szembeni makrogazdasági alkalmazkodást. Így a munkapiaci intézmények hatnak a gazdaságnak mind a ciklikus, mind pedig a hosszú távú növekedési és inflációs teljesítményére. Tanulmányunk célja az, hogy áttekintést adjon a magyar munkapiaci intézmények működéséről a munkapiaci rugalmasság szempontjából és elhelyezze azokat nemzetközi összehasonlításban a témában eddig felhalmozott ismeretek alapján. A munkapiaci intézményi keretet hét dimenzió alapján írjuk le (munkanélküli ellátások szintje, adóék, aktív munkapiaci politikák, munkavállalókat védő szabályok, termékpiaci szabályozás, szakszervezeti tagság gyakorisága és kiterjedése, illetve a bértárgyalások intézményei), amelyekre vonatkozóan nemzetközileg összehasonlítható adatok állnak rendelkezésre. Arra a következtetésre jutunk, hogy a magyar munkapiaci intézmények európai összehasonlításban inkább a rugalmasabbak közé tartoznak. Ugyanakkor az adóék nagy, és az aktív munkapiaci politikák gyengén működnek; ezzel mindkettő hozzájárul a gyenge foglalkoztatási teljesítményhez.

OP_77