Kedves Látogató! Amennyiben hibát talál az oldalon, vagy további, technikai okokból adódó problémája merül fel, kérjük, hívja az ügyfélszolgálatot. Telefonszám 06-80-203-776. Köszönettel Magyar Nemzeti Bank.
EN

Közlemény a Monetáris Tanács üléséről (folytatás)

nyomtatás

1. A jegybanki inflációs előrejelzés kialakításához a Monetáris Tanács előzetesen áttekintette az inflációs prognózist befolyásoló külső tényezők, valamint a monetáris és reálgazdasági folyamatok listáját.

2. A Monetáris Tanács megtárgyalta és meghatározta a rendkívüli hitelnyújtás hitelintézet szükséghelyzetében, mint jegybanki funkció alapelveit. Az alapelvek gyakorlati megvalósításához keretül szolgáló ügyviteli utasítás kidolgozását a Tanács az MNB Igazgatóságának hatáskörébe utalta.

3. A Monetáris Tanács tájékoztatót fogadott el a devizaliberalizáció tapasztalatairól. A Tanács értékelése szerint a lépés történelmi jelentőségű és mértékű volt az egyének és vállalkozások gazdasági önrendelkezési szabadsága szempontjából. Az intézkedések nem okoztak zavart a pénzügyi piaci és a gazdasági folyamatokban, ugyanakkor új lehetőségek megnyitásával hozzájárultak a pénzügyi eszközök alkalmazásának szélesebb körű elterjedéséhez.