Kedves Látogató! Amennyiben hibát talál az oldalon, vagy további, technikai okokból adódó problémája merül fel, kérjük, hívja az ügyfélszolgálatot. Telefonszám 06-80-203-776. Köszönettel Magyar Nemzeti Bank.
EN

Közlemény a Monetáris Tanács 2003. szeptember 22-i üléséről

nyomtatás

1. A Monetáris Tanács 2003. szeptember 22-i ülésén a gazdasági és pénzügyi folyamatokat áttekintve változatlanul hagyta a jegybanki alapkamatláb 9,50%-os szintjét.

2. Az elmúlt időszakban a forint árfolyama a korábban megjelölt 250-260 forint/eurós célsávban ingadozott. A 2004-es inflációs kockázatok ellensúlyozásához azonban az árfolyam további erősödése szükséges. Az állampapír-hozamok alapján a piac az irányadó kamatláb gyors csökkentésére számít, a kamatcsökkentési várakozások jelenleg gátolják a forint további erősödését. Amíg az árfolyam nem stabilizálódik a 250-260 forint/eurós sáv erős felében, addig a Monetáris Tanács szükségesnek látja az irányadó kamatszint fenntartását.

3. Az MNB az inflációs kilátások befolyásolása érdekében fontosnak tartja, hogy a 2004-es ÁFA-emelés egyszeri inflációs hatása átmeneti legyen, és ne vezessen az inflációs várakozások emelkedéséhez. Ehhez a kellően erős forintárfolyam mellett szükséges az is, hogy az Országos Érdekegyeztető Tanácsban olyan nominális bruttó béremelésre vonatkozóan szülessen megállapodás, amely figyelembe veszi a jegybank azon szándékát, hogy az infláció átmeneti emelkedés után 2004. decemberére 5,5% alá mérséklődjön.

Budapest, 2003. szeptember 22.

MAGYAR NEMZETI BANK

MONETÁRIS TANÁCS