Közlemény a Monetáris Tanács 2012. január 10-i üléséről

A Monetáris Tanács meghirdetett ülésezési rendjének megfelelően áttekintette a gazdasági és pénzügyi folyamatokat. Az elmúlt hetekben a magyar pénzügyi eszközök iránti bizalom jelentős mértékben csökkent, ami a kockázati felárak emelkedésében és a forint árfolyamának gyors leértékelődésében tükröződött. A folyamatokat alapvetően a magyar gazdaságpolitika alakulását és a nemzetközi szervezetekkel történő tárgyalások kimenetelét övező bizonytalanság vezérelte. A Monetáris Tanács üdvözli a Kormány határozott szándékát a nemzetközi szervezetekkel történő megállapodás gyors megkötésére, melynek kinyilvánítására a piac pozitívan reagált. A Tanács hangsúlyozza, hogy a magyar bankrendszer tőkehelyzete és likviditási pozíciója kellően stabil.

Az árfolyam tartós gyengülése növeli a gazdasági szereplők mérlegkiigazítási kényszerét, rontja a reálgazdasági és inflációs kilátásokat, valamint zavarokat okozhat a pénzügyi piacok és a bankrendszer működésében. A monetáris politika a gazdasági környezet kiszámíthatóságának fenntartásával, az árstabilitás biztosításával és a pénzügyi rendszer stabilitásának megőrzésével tud hozzájárulni a gazdaság növekedéséhez. A Monetáris Tanács szükség esetén kész a rendelkezésére álló eszközöket a fenti célok érdekében alkalmazni.

Budapest, 2012. január 10.

MAGYAR NEMZETI BANK

MONETÁRIS TANÁCS