Kedves Látogató! Amennyiben hibát talál az oldalon, vagy további, technikai okokból adódó problémája merül fel, kérjük, hívja az ügyfélszolgálatot. Telefonszám 06-80-203-776. Köszönettel Magyar Nemzeti Bank.
EN

Pénzügyi stabilitás

nyomtatás

A pénzügyi stabilitás fogalma

A pénzügyi stabilitás olyan állapot, amelyben a pénzügyi rendszer, azaz a kulcsfontosságú pénzügyi piacok és a pénzügyi intézményrendszer ellenálló a gazdasági sokkokkal szemben és képes zökkenőmentesen ellátni alapvető funkcióit: a pénzügyi források közvetítését, a kockázatok kezelését és a fizetési forgalom lebonyolítását.

Az MNB feladatai, szerepe a pénzügyi stabilitásban

Mára világszerte általánosan elfogadott, hogy a rendszerstabilitási felelősség - a monetáris hatósági szerepvállalás mellett - kiemelten fontos célokat és feladatokat jelöl ki a jegybankok számára, függetlenül attól, hogy a hagyományos pénz és tőkepiaci felügyeleti jogkört gyakorló szervezet a jegybanki szervezeten belül, vagy attól leválasztva működik.

Makroprudenciális politika

Az MNB fenntartja a pénzügyi közvetítőrendszer egészének stabilitását, növeli a pénzügyi rendszer ellenálló képességét, és támogatja a pénzügyi rendszernek a gazdasági növekedéshez való fenntartható hozzájárulását.

Publikációk, tanulmányok

A pénzügyi stabilitás témakörébe számító publikáció közé tartoznak a a Pénzügyi stabilitási jelentések, Egyéb kutatási tanulmányok, és a Hitelezési felmérés.

KKV hitelinformációs rendszer

Az MNB kis- és középvállalati hitelkockázati információkkal csökkenti az információs aszimmetriát és támogatja a banki hitelezési döntéseket.