Kedves Látogató! Amennyiben hibát talál az oldalon, vagy további, technikai okokból adódó problémája merül fel, kérjük, hívja az ügyfélszolgálatot. Telefonszám 06-80-203-776. Köszönettel Magyar Nemzeti Bank.
EN

A túlzott koncentráció korlátozását szolgáló eszközök

nyomtatás

Rendszerkockázati tőkepuffer

A nem ciklikus jellegű rendszerkockázat fennállása esetén a pénzügyi rendszer egészére, vagy annak egy alcsoportjára kivethető tőkepuffer.

A makroprudenciális jogkörrel rendelkező hatóság megállapítja a tőkepuffer bevezetésének szükségességét, valamint a tőkepuffer mértékét intézményenként, az intézmény rendszerkockázathoz való hozzájárulásának arányában. A rendszerkockázati tőkepuffer hatékony eszköz a strukturális makroprudenciális kockázatok célzott kezelésére. Az eszköz bevezetése hatékonyan tudja kezelni az egyes szektorokkal vagy kitettségekkel összefüggő, magasan koncentrált kockázatokat, mivel az eszköz viszonylag széles körű kalibrációs szabadságot enged a nemzeti hatóságok részére. A többi tőkekövetelményhez hasonlóan a puffer bevezetése a tőkebevonáson vagy a kockázattal súlyozott kitettségérték csökkentésén keresztül növeli az intézmények veszteségviselő képességét. Az eszköz célzottsága alapvetően a kalibrációtól függ, így ennek során fontos a szabályozói arbitrázs lehetőségét is kezelni.