Az MNB likviditási kölcsönt nyújt az OBA részére

Budapest, 2015. március 6. – A Magyar Nemzeti Bank és az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) között létrejött szerződés alapján az MNB az OBA részére likviditási kölcsönt nyújt annak érdekében, hogy az OBA 20 munkanapon belül kártalaníthassa a DRB Bankcsoport Bankjainak érintett betéteseit.

Az MNB és az OBA között létrejött kölcsönszerződés célja a DRB Dél-Dunántúli Regionális Bank Zrt-nél, a BRB BUDA Regionális Bank Zrt-nél, Dél-Dunántúli Takarék Bank Zrt-nél, és az ÉRB Észak- Magyarországi Regionális Bank Zrt-nél, mint OBA tagintézeteknél a betétesek zavartalan kártalanításának elősegítése. A hitelintézeti törvény szerint 2015. március 3-tól kezdve az OBA-nak 20 munkanapon belül 100 ezer eurós összeghatárig, azaz a jelenlegi árfolyamon több mint 30 millió forintig kártalanítania kell az érintett bankok biztosított követeléssel bíró betéteseit.
A jegybanki kölcsön folyósítására a jogszabályi előírásokra tekintettel és a Pénzügyi Stabilitási Tanács döntése alapján három hónapos futamidővel, változó kamatozással, a mindenkor érvényes jegybanki alapkamattal és állami készfizető kezesség mellett kerülhet sor. A kölcsön összege nem haladhatja meg a 107,12 milliárd forintot.
Az MNB a törvényben nevesített eszközeivel mindent megtesz a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitásának fenntartása és erősítése érdekében.