Mottó:„Elfelejtik, vagy nem tudják azt, hogy az inflációnak minden szaporítása, bármily célra történik is, meglevő értékeket semmisít meg, még pedig sokkal nagyobb mértékben, mint aminőben az ily módon létrejött alkotás a közvagyont növeli és nem vesz tudomást arról, hogy azok az országok kerültek ki legelébb a bajból, amelyek az inflációt legkorábban megállították és normális viszonyokat léptettek életbe."( Popovics Sándor “A pénz állandósága” című előadása, amely elhangzott a Cobden Szövetség szemináriumán, 1929. március hó 5-én.)

Az MNB 2004. június 30. és október 31. között pályázatra hívta fel az országos, a regionális és a helyi rádió- és televízió állomások, a nyomtatott média és az online média munkatársait. A pályázat témája a Magyar Nemzeti Bank 80 éves történetének és legfontosabb céljainak közérthető ismertetése volt.

A pályázók feladata a televíziók számára min. 5 perces, a rádiók számára min. 15 perces műsor vagy min. 700 szavas újság- vagy on-line cikk készítése volt különböző, előre megadott témákban. A pályázati anyag lehetett cikk, interjú, játék, rejtvény vagy bármilyen más interaktív, kreatív, a témákat újszerűen feldolgozó sajtómegjelenés.

A pályázat kötelező elemei:

1.      A nagyközönség számára érthető, figyelemfelhívó, a témában felvilágosító jellegű anyag – műsor vagy cikk – készítése.

2.      Az anyag laikusok számára is könnyen érthető módon tájékoztasson az MNB legfontosabb tevékenységeiről, az intézmény szerepéről a magyar és nemzetközi pénzügyi rendszerben.

3. Az anyagnak mindenképpen ki kell térnie az MNB fő feladatára, amely az árstabilitás elérése és fenntartása (azaz az infláció leszorítása és alacsonyan tartása).

Választható témák:

1.      az infláció negatív társadalmi hatása

2.      az euró bevezetésének feltételei és előnyei

3.      alapvető közgazdasági-pénzügyi összefüggések

4.      a jegybank helye és szerepe a gazdasági-pénzügyi folyamatokban

5.      az MNB 80 éves története vagy egy-egy kiemelkedő időszaka

További választható elemek:

1.      Előny, ha a sajtóanyag bemutatja az MNB újonnan nyílt Látogatóközpontját.

2.      Előny, ha a sajtóanyag bemutatja az MNB 99 éves, műemléképületének történetét és építészeti, képzőművészeti értékeit.

A pályázatra több mint 30 jelentkezés érkezett, ebből mintegy 20 értékelhető pályázati anyag készült 2004-ben. A sikerre való tekintettel 2005-ben a pályázatot terveink szerint megismételjük.

Gratulálunk a 2004. évi pályázat nyerteseinek!

I.     helyezett: Fábián György, 

      Kisalföld

II.   helyezett: Bojtár Ottó, Gózon Ákos, Kádár Márta, Kerner István, 

     Élet és Tudomány

III. helyezett: Weinhardt Attila,

     Portfolio.hu

Különdíjas: Bánfalvi Győző, Egyetemi Élet