Az idén második alkalommal megrendezett középiskolai vetélkedő győztese

a paksi Energetikai Szakközépiskola ”ECOMIX” csapata lett

Második alkalommal rendezett országos középiskolai vetélkedőt a Magyar Nemzeti Bank. A „Monetary – közgazdálkodj okosan” elnevezésű megmérettetésen több mint 250, négy diákból és egy felkészítő tanárból álló csapat vett részt. A háromfordulós internetes és helyszíni versengésből álló vetélkedő 1 000 000 forintos fődíját a Paksról érkezett „Ecomix” csapat vihette haza. A csapat tagjai: Kovács Adrienn, Kövecses Imre, Németh Julianna, Sike Barbara az Energetikai Szakközépiskolában tanulnak, felkészítő tanáruk: Mittlerné Kövér Éva.

A Magyar Nemzeti Bank vállalt célja, hogy törvényben rögzített alapfeladatai elvégzése mellett, megértesse és elfogadtassa a jegybank működését, a monetáris politika mozgatórugóit, egyben növelje a nagyközönség pénzügyi tájékozottságát. Az MNB évek óta szervez a lakosságnak, és különösen a diákságnak szóló, a pénzügyi kultúra fejlesztésére irányuló programokat. Ennek a törekvésnek részeként került sor a Monetary vetélkedősorozat megszervezésére.

A „Monetary – közgazdálkodj okosan” elnevezésű vetélkedő egy olyan oktató-ismeretterjesztő országos verseny az ifjúság számára fontos és hasznos információkat közvetít. Célja, hogy a gazdaság látszólag bonyolult folyamatait egyszerű, közérthető formában tárja a fiatalok elé, megvilágítva az egyes, első látásra nehezen érthető gazdasági döntések okait és lehetséges következményeit.

Az idei vetélkedő 2006 szeptemberében indult, és a csapatok három fordulón keresztül juthattak el a mai döntőbe. Az internetes fordulók után a résztvevőknek két témában kellett esszét írniuk, majd írásaikat prezentációk keretében meg kellett védeniük az MNB szakértőiből álló zsűri előtt. Az elődöntők Győrött, Pécsett, Budapesten, Debrecenben és Szegeden voltak. A játék harmadik fordulója, s egyben a döntője egy, a monetáris politika mechanizmusát bemutató szimulációs feladat, ennek kommunikációja és kérdések alapján a döntéseik megvédése.

A vetélkedőn résztvevő csapatok közül a Paksról érkezett „Ecomix” csapat bizonyult a legjobbnak. A csapat tagjai: Kovács Adrienn, Kövecses Imre, Németh Julianna, Sike Barbara az Energetikai Szakközépiskolában tanulnak, felkészítő tanáruk: Mittlerné Kövér Éva.

Második helyen a debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumban tanuló „Mágnások”, harmadik helyen a szegedi Kőrösy József Közgazdasági Szakközépiskola diákjaiból álló „Bankrobbantók”, negyediken a budapesti Teleki Blanka Közgazdasági Szakközépiskola „5 bázispont” csapata, míg ötödik helyen a mosonmagyaróvári Bolyai János Általános Iskola, Informatikai és Közgazdasági Szakközépiskola „Bolyai” csapata végzett.

Mind az öt, döntőbe jutott csapat jelentős pénzjutalomban részesült, 1 000 000, 750 000 és 500 000 forintot vihettek haza a dobogósok, míg a döntőben helyezést el nem érő két csapat 250 000 és 100 000 forintot kapott.

Az MNB rendkívül sikeresnek és hasznosnak ítélte a Monetary-vetélkedőt, amelyet szándékai szerint a jövőben is megrendez, így teremtve lehetőséget minél többeknek arra, hogy betekintést nyerjenek az ország egyik legfontosabb gazdasági intézményének működésébe. A vetélkedővel kapcsolatos információk és a 2007 őszén induló vetélkedő tudnivalói a www.monetary.mnb.hu honlapon találhatók.

Budapest, 2007. március 30.

MAGYAR NEMZETI BANK

Kommunikáció