Eredményes évet zárt a Magyar Nemzeti Bank

Megtartotta évi rendes közgyűlését a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank ma tartotta évi rendes közgyűlését. A résztvevők elfogadták a jegybank 14,6 milliárd forint nyereséget mutató 2006. évi auditált éves beszámolóját. A közgyűlés új könyvvizsgálót is választott.

A Magyar Nemzeti Bank 2007. május 29-én megtartotta évi rendes közgyűlését. Az államot mint részvénytulajdonost Veres János pénzügyminiszter képviselte. A közgyűlésen jelen voltak az Igazgatóság, a Monetáris Tanács és a Felügyelő Bizottság tagjai, továbbá az Állami Számvevőszék és a könyvvizsgáló képviselője. A Magyar Nemzeti Bank 2006. évről szóló éves beszámolóját Simor András, az MNB elnöke terjesztette elő. A közgyűlés a beszámolót elfogadta.

A Magyar Nemzeti Bank mérlegfőösszege 2006. december 31-én 4 843,6 milliárd forint volt, mely az előző évhez képest 132,5 milliárd forinttal (2,8%-kal) nőtt, elsősorban a központi költségvetéshez kapcsolódó nettó devizaforrás-bevonás miatti konverzió hatására. A devizatartalék 151,2 milliárd forinttal (3,8%-kal) 4 082,3  milliárd forintra nőtt.

2006-ban a nettó forint kamategyenleg 131,6 milliárd forint veszteség, míg ezzel szemben a nettó deviza kamategyenleg összege 116,4 milliárd forint nyereség volt. A nettó kamateredmény az előző évi adatokhoz képest 15,2 milliárd forint veszteségre mérséklődött, melynek oka az éves átlagos forint kamatszint csökkenése, valamint a devizakamatok növekedése volt. A 2006. évi eredmény alakulására a devizaárfolyam-változásból származó realizált eredmény hatott a legnagyobb mértékben: a forintárfolyam év közbeni átmeneti gyengülésének következtében 66,4 milliárd forint árfolyameredmény képződött.

2006. december 31-én a Magyar Nemzeti Bank saját tőkéje 91,1 milliárd forint, ezen belül a mérleg szerinti eredménye 14,6 milliárd forint nyereség volt.

Az állományváltozások és a kamatváltozások együttes hatására a devizatartalékba sorolt értékpapírok piaci értéke összességében csökkent, így a saját tőke részét képező deviza-értékpapírok kiegyenlítési tartaléka 2006. december 31-én 20,6 milliárd forintos negatív egyenleget mutatott. A Magyar Nemzeti Bankról szóló 2001. évi LVIII. törvény 17.§-a alapján 2007. március 31-ig a központi költségvetés a negatív egyenleg mértékéig térítést nyújtott.

A Magyar Nemzeti Bankról szóló 2001. évi LVIII. törvény 65.§-a alapján a közgyűlés döntött a tárgyévi nyereség felhasználásáról is, a döntés értelmében az MNB osztalékot nem fizet, tárgyévi nyereségét az eredménytartalékba számolja el.

Mivel a Magyar Nemzeti Bank könyvvizsgálójának, az Ernst & Youngnak lejárt az ötéves szerződése, a közgyűlés az ÁSZ elnökének javaslatára a KPMG Hungária Kft-t választotta meg új könyvvizsgálónak.

A Magyar Nemzeti Bank eredményének alakulását döntően a monetáris politika céljai és az elérésükhöz szükséges eszközök határozzák meg. Az MNB törvényben meghatározott alapvető feladatainak végrehajtását nem befolyásolhatja az eredményre gyakorolt hatás, ezért a jegybank gazdálkodási tevékenysége a bank működési költségeivel történő ésszerű és takarékos gazdálkodásra korlátozódik.

MAGYAR NEMZETI BANK

Kommunikáció