Budapest, 2007. december 21. – Milliókkal több egy- és kétforintos áramlik vissza a Magyar Nemzeti Bankba. Az érme-visszaáramlással párhuzamosan egyre növekszik a jótékony célú gyűjtés is, amit a Magyar Nemzeti Bank az érmék jegybanki átvételével támogat. Az MNB-ben tegnap fizették ki a karitatív célra gyűjtött érmék első részletét, többszázezer forintot.

Milliókkal több egy- és kétforintos áramlik vissza a Magyar Nemzeti Bankba, mint korábban. Az érme-visszaáramlással párhuzamosan a jótékony célú gyűjtés szintén egyre növekszik, már a jegybankba is megérkeztek az első, ilyen célból gyűjtött érmebeváltási igények. Az MNB-ben tegnap fizették ki a karitatív célú érmék első részletét, többszázezer forintot. Az ilyen akciókat a Magyar Nemzeti Bank a kifejezetten jótékony célból gyűjtött érmék jegybanki átvételének könnyítésével is támogatja. A gyűjtés jellegét (például 1 és 2 forintosokra való koncentrálását, jótékony jellegét) az MNB vizsgálhatja: bekérhet információkat a gyűjtő, illetve támogatni kívánt szervezetről, illetve az általa indított begyűjtési kampányról. Egy adott szervezet egy hónapban mindössze egyetlen alkalommal jelentkezhet ilyen típusú váltási igénnyel az MNB-nél. A részletes szabályozás leírása elérhető a www.forint.hu honlapon.

A jegybanki pénztárban egyébként bárki 1 forintost maximum 10.000 darabig, 2 forintost 5.000 darabig díjmentesen és csomagolási vagy egyéb korlátozás nélkül válthat.

Az egy- és kétforintos forgalmazásának megszüntetéséből nemzetgazdasági szinten évente többmilliárdos megtakarítás keletkezik. A bevonás bejelentését követő közvélemény-kutatás alapján a lakosság többsége is támogatja az érmék kivonását. Szerintük alig használjuk már ezeket az érméket, értékük nagyon alacsony, így megkérdőjeleződik használatuk szükségessége.
A témával kapcsolatban további információk a 06-40-12-12-12-es telefonszámon illetve a www.forint.hu  honlapon kapható.


MAGYAR NEMZETI BANK
Kommunikáció