A Magyar Nemzeti Bank a Római Szerződés aláírásának 50. évfordulója tiszteletére 2007. március 25-én kibocsátja az 50 forintos forgalmi érme emlékváltozatát. A különleges érmék 2 millió példányban kerülnek forgalomba.

Az új 50 forintos forgalmi érme illeszkedik az Európai Bizottság által kezdeményezett megemlékezéshez, melynek keretében az eurozónabeli tagországok a szerződés aláírásának évfordulóján (2007. március 25-én) közös éremképpel bocsátják ki a 2 eurós forgalmi érme emlékváltozatát. A közös érmekép felhasználásával, magyar nyelvű feliratokkal ellátott 50 forintos új érmeoldalát a Magyar Pénzverő Zrt. fővésnöke, Kósa István tervezte.

A Római Szerződésre emlékező érmék névértékes oldala megegyezik a forgalomban lévő 50 forintosok névértékes oldalával, a hátoldalon azonban az Európai Gazdasági Közösség megalapítását szentesítő szerződés látható, háttérben – az aláírás helyszínére utalva – a római Piazza Del Campidoglio (Michelangelo által tervezett) kövezetének motívumával.

Az új 50 forintos forgalmi érmével a lakosság a készpénzfizetési forgalomban, a mindennapi vásárlások során találkozhat. A forgalomba még nem került, verdefényes érméhez a gyűjtők az MNB Budapest, V. ker. Hold utca 7. sz. alatti pénztárában, váltás útján tudnak hozzájutni.

Az érmék első napi veréséből 12 ezer darab sorszámozott díszcsomagolásban kerül forgalomba 2007. március 26-ától, 5 000 BU és ugyancsak 5 000 proof kivitelű érme pedig a 2007. évi forgalmi sorban lesz kapható, 2007. május végétől. A sorszámozott díszcsomagolású érméket és forgalmi sorokat az érdeklődők a Magyar Pénzverő Zrt. székhelyén, a Könyves Kálmán körút 38. sz. alatti, valamint a Magyar Nemzeti Bank Látogatóközpontjában működő üzlethelyiségében vásárolhatják meg.

Az MNB 2002-ben, a 100 forintos Kossuth érmével indította el azt a gyakorlatot, hogy valamely jelentős évforduló alkalmából egy-egy forgalmi érme emlékváltozatát is kibocsátja. 2003-ban Deák Ferenc portréja került a 20 forintos forgalmi érmékre, 2004-ben Magyarország európai uniós csatlakozásáról emlékezett meg a jegybank az 50 forintos érméken, 2005-ben József Attila születésének 100. évfordulója alkalmából bocsátott ki az MNB 10 forintos, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat 15 éves fennállására pedig 50 forintos érméket. Tavaly a Magyar Vöröskereszt fennállásának 125. évfordulóját és az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulóját köszöntötte 50 forintos érmével.

Budapest, 2007. március 23.                                                                          

MAGYAR NEMZETI BANK

Kommunikáció