A fenntartható fiskális politika nagymértékben növelheti a monetáris politika mozgásterét. Erről Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke beszélt a Pénzügyi Csúcson tartott előadásában.

Az elmúlt évek fiskális politikájának eredményeképpen a monetáris politika mozgástere is korlátozott volt, hangsúlyozta a Magyar Nemzeti Bank elnöke. A költségvetési intézkedések, ezen belül a gyakori kormányzati adó- és árintézkedések is hozzájárultak ahhoz, hogy a jegybank nem tudta elérni az árstabilitást az elmúlt években és nem sikerült az inflációs várakozásokat alacsony szinten lehorgonyozni. Simor András hozzátette: csak fenntartható költségvetési politika mellett van lehetőség arra, hogy a monetáris politika a lehetőség szerint minimális reálgazdasági áldozatok mellett tudjon fókuszálni az elsődleges céljának – az árstabilitásnak – az elérésére.

A jegybankelnök a költségvetési folyamatokról szólva elmondta: 2006 óta erőteljes kiigazítás zajlik Magyarországon. Az adósságállomány azonban regionális összehasonlításban kimagasló, ennek következtében magas a finanszírozási igény. Az államadósság csökkentéséhez szükség van a kockázati prémium mérséklésére és a hosszú távú növekedési kilátások javítására is.

Simor András beszédében hangsúlyozta, hogy bár a költségvetés ciklikusan igazított egyenlege jelenleg kedvező, de a növekedés jövőbeli beindulásából származó bevételeket a pozitív folyamatok tartósságának biztosítása érdekében semmiképpen sem szabad elkölteni. A fiskális politika végső célja ugyanis középtávon nem a 3 százalék körüli hiány stabilizálása, hanem a Stabilitási és Növekedési Egyezményben szereplő kiegyensúlyozott költségvetési politika megvalósítása.

MAGYAR NEMZETI BANK

Kommunikáció