A Magyar Nemzeti Bank nyilvános konzultációt kezdeményez a forint- és euroutánzatok témakörében kiadandó két új MNB-rendeletről. A jegybank a javaslatokat, véleményeket október 20-ig várja.

A jegybanktörvény (2001. évi LVIII. tv.) 34. §-a alapján a magyar törvényes fizetőeszközökről (vagyis a forgalomban lévő forintbankjegyekről és -érmékről, ideértve az emlékbankjegyeket és az emlékérméket is) utánzatot készíteni csak az MNB elnökének rendelete alapján lehet. Az MNB-rendelet határozza meg az eurobankjegyek valamint az euroérmék utánzataira vonatkozó szabályokat is.

Az utánzatkészítés szabályait jelenleg az 1/2006. (II. 15.) MNB-rendelet tartalmazza. A jegybank felülvizsgálta a hatályos jogszabály előírásait, és ennek eredménye alapján a szabályozás megújításáról döntött.

A Magyar Nemzeti Bank az utánzatokra vonatkozó új szabályozás tervezetét most nyilvános konzultációra bocsátja. A jegybank október 20-ig várja a témával kapcsolatos javaslatokat, véleményeket az alábbi elérhetőségek valamilyeikén:

  • Levélcím: Magyar Nemzeti Bank, Készpénzlogisztika, 1850 Budapest
  • Faxszám: 06-1-421-3391

További információ:

http://www.mnb.hu/engine.aspx?page=nyilvanos_konz_utanzat_mnb_rend

A jegybank mindenkinek megköszöni a témában elmondott véleményét.

MAGYAR NEMZETI BANK

Kommunikáció