Tartósan alacsony inflációs pálya alakulhat ki Magyarországon, melynek fő oka a gazdaság visszaesése. A javuló nemzetközi környezet nem tudja kellőképpen ellensúlyozni a belső kereslet nagyarányú csökkenését, így a magyar gazdaság lassabban lábalhat ki a recesszióból, mint Európa legtöbb országa. A korábbi években felépült egyensúlytalanság miatt azonban ez az alkalmazkodás szükségszerű, és hosszú távon hozzájárulhat a gazdaság egészséges szerkezetének kialakulásához.

A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb inflációs előrejelzése szerint az idei évben 4,2 százalékos, jövőre, éves átlagban 3,9 százalékos, míg 2011-ben 1,9 százalékos infláció várható. A júliusi indirekt-adó (pl. áfa) emeléseket követően a várakozásoktól elmaradó árszintemelkedés figyelhető meg. Ez a folyamat a recesszió egyre erőteljesebb árleszorító hatására utal. Az előző években magas szinten alakuló piaci szolgáltatások szektor inflációjának lassulása az elmúlt negyedévekben egyre markánsabbá vált. Csökkenő tendencia figyelhető meg a bérnövekedés ütemében, olyan ágazatokban is, amelyekre ez korábban nem volt jellemző.  Mivel a gazdaság visszaesése várhatóan hosszútávon fegyelmezi az ár- és béremelési törekvéseket, ezért tartósan alacsony inflációs környezetre számíthatunk.

A nemzetközi recesszió a gazdasági teljesítmény erőteljes csökkenését okozza Magyarországon. Bár a javuló nemzetközi környezettel összhangban az elmúlt negyedévekben a hazai exportértékesítések már emelkedtek, a belföldi kereslet erőteljes visszaesése továbbra is a GDP csökkenésében jelentkezik. Az állami kiadások szükségszerű kiigazítása, az ország sérülékenysége miatt kényszerűen óvatos monetáris politika illetve a bankszektor visszafogott aktivitása miatt a belső kereslet tartósan visszafogottan alakulhat, ezért a magyar gazdaság újbóli növekedésére – a fejlett európai és régiós gazdaságoktól elmaradva – csak 2010 közepétől számítunk.

A javuló nemzetközi befektetői hangulat a magyar kockázati megítélést is kedvezően érinti. Valamennyi kockázati megítélést mérő mutatónk továbbjavult, miközben az árfolyam az év első felében tapasztaltnál erősebb szinten alakult. A magyar kockázati megítélés javulását a nemzetközi környezet mellett a hazai folyamatok is támogatták. A gazdaság visszaesése a külső finanszírozási igény drasztikus csökkenését okozta, az MNB előrejelzése alapján a hazai gazdaság nettó külföldi forrásbevonás nélkül is finanszírozható lesz.

Az inflációs jelentés a www.mnb.hu honlapon a „Befektetőknek, elemzőknek, kutatóknak” menüpont alatt található.

MAGYAR NEMZETI BANK

Kommunikáció