November 1-jétől tovább korszerűsödik a magyar pénzforgalmi rendszer. Az európai uniós irányelvek hazai átvételével erős ügyfélvédelmi rendelkezések lépnek életbe Magyarországon is.

Az Európai Parlament és Tanács 2007/64/EK számú irányelvének hazai átvételével tovább korszerűsödik a hazai pénzforgalom. Az Országgyűlés 2009. június 29-én fogadta el a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvényt, amely az EU-irányelv felelősségre és kárviselésre, a keretszerződésre, az ügyfelek tájékoztatására, valamint a pénzforgalmi szolgáltatás piacán új szolgáltatóként megjelenő pénzforgalmi intézmények engedélyezésére, felügyeletére és prudens működésére vonatkozó szabályait tartalmazza. A kapcsolódó MNB-rendelet 2009. augusztus 6-án került kihirdetésre, amely az irányelvnek a fizetési műveletek egyes lebonyolítási szabályait, köztük a teljesítési határidőket, az értéknap alkalmazásának szabályait ülteti át a magyar jogba. A két jogszabály az Európai Unió által minden tagállam számára előírt határidőben, 2009. november 1-jén lép hatályba Magyarországon.

A változással – ahogy az egész Európai Unióban, úgy Magyarországon is – erős ügyfélvédelmi rendelkezések lépnek életbe. A pénzforgalmi szolgáltatás nyújtására jogosultak körét illető változás, hogy 2009. november 1-jétől nemcsak a hitelintézetek nyújthatnak teljes körű pénzforgalmi szolgáltatásokat Magyarországon, hanem a Magyar Posta, valamint új pénzforgalmi szolgáltatóként a már említett pénzforgalmi intézmények is.

Újdonság, hogy jóval tágabb lehetőség nyílik az innovatív (nem fizetési számlákhoz kötődő) fizetési megoldások (pl. e-pénz, mobiltelefonon alapuló megoldások) számára is.

Az új, fogyasztót védő szabályok közül kiemelendő a külföldre menő átutalások esetében az egyértelmű határidők megfogalmazása, valamint az ügyfél pénzének érintetlen, levonás nélküli továbbításának követelménye. Az új szabályozás lényeges vonása az ügyfelek tájékoztatásával és a szerződések tartalmával kapcsolatos követelmények részletes meghatározása. Általános új szabály, hogy a pénzforgalmi szolgáltatásra vonatkozó szerződést az ügyfél hátrányára csak úgy lehet módosítani, ha azt 60 nappal korábban a szolgáltató (bank vagy egyéb pénzforgalmi szolgáltató) meghirdette, és tájékoztatta az ügyfelet. Amennyiben a változtatásokat nem akarja elfogadni, az ügyfél ilyen esetben minden költség nélkül azonnal felmondhatja a szerződést. Beszedések esetében, amennyiben az ügyfél bizonyítani tudja a téves terhelést, már a pénzforgalmi szolgáltató is köteles számára visszaadni a pénzt, nem kell a beszedőhöz fordulni a panasszal.

MAGYAR NEMZETI BANK

PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM

PÉNZÜGYI SZERVEZETEK ÁLLAMI FELÜGYELETE