„Bíró László József, a golyóstoll szabadalmaztatója”

Budapest, 2010. szeptember 29. – A Magyar Nemzeti Bank „Bíró László József, a golyóstoll szabadalmaztatója ” megnevezéssel 1000 forintos címletű kupronikkel emlékérmét bocsátott ki a szabadalmaztató születésnapján. Az érmével az MNB Bíró László Józsefnek, az íróeszközök forradalmi megújítójának állít emléket. Az emlékérem a magyar mérnökök, feltalálók technikai újdonságait, találmányait bemutató sorozat tagjaként kerül kibocsátásra.

Az emlékérmét Szabó György tervezte. Az előlapon a kötelező érmeképi elemek („1 000 FORINT” értékjelzés, a „MAGYAR KÖZTÁRSASÁG” felirat, a 2010 verési évszám, valamint a BP. verdejegy) mellett a golyóstoll műszaki rajza alapján készült stilizált ábrázolás látható.

Az emlékérme hátlapján fő motívumként Bíró László József portréja található. A portré fölött „A GOLYÓSTOLL SZABADALMAZTATÓJA” felirat, a portrétól balra a „BÍRÓ LÁSZLÓ JÓZSEF” felirat olvasható. Az emlékérme bal alsó sarkában található Szabó György tervezőművész mesterjegye.

A négyzet alakú emlékérme kupronikkelből (75% réz, 25% nikkel) készült, súlya 14 gramm, mérete 28,43 mm×28,43 mm, széle sima.

Az emlékérméből 20 000 darab készíthető, amelyből 10 000 darab különleges – ún. proof – technológiával verhető.

MAGYAR NEMZETI BANK

Kommunikáció