A jövő év első hónapjában két emlékérmét bocsát ki a jegybank: január 12-én Madách Imre: Az ember tragédiája c. műve megjelenésének 150. évfordulója alkalmából 3000 forint névértékű, majd január 23-án Reményi József szobrász, érem- és plakettművész születésének 125. évfordulója alkalmából 5000 forint névértékű ezüst emlékérme jelenik meg. Utóbbi az „EUROPA” nemzetközi ezüst emlékérme-programhoz is kapcsolódik, amelyben a korábbi években már négy, az MNB által kibocsátott ezüst emlékérme kapott helyet.

A „Magyar irodalom alakjai” emlékérme-sorozat negyedik tagjaként Örkény István születésének 100. évfordulójáról emlékezünk meg egy 5000 forint névértékű ezüst emlékérmével. A sorozattal az MNB a magyar költők, írók előtt tiszteleg.

„A magyar mérnökök, feltalálók technikai újdonságait, tanulmányait bemutató sorozat” is folytatódik: a már megszokott specifikációban (szögletes, kupronikkel alapanyagú érme) az első magyar műhold, a „Masat-1” fellövésének tiszteletére április 12-én, az Űrkutatás Világnapján 1000 forintos címlettel bővül a sor.

Az új, „Középkori magyar aranyforintok” elnevezésű arany emlékérme-sorozat 2012 májusában indul I. Károly aranyforintjával „normál”, az eredetivel megegyező súlyú illetve négyszeres súlyú piefort változatban. A 10 000 forint mindkét súlyú emlékérme esetében névleges névértéknek tekinthető, az egydukátos emlékérme aranytartalma a névérték közel háromszorosát, a négydukátosé tizenkétszeresét teszi ki. A tervek szerint a gyűjtői sorozat I. Károly aranyforintjától kezdve II. Lajos Madonnás pénzérméjével bezárólag, 11 emlékérmét tartalmaz majd az 1301-1526. közötti időszakból.

Mivel 1980 óta minden nyári olimpiáról megemlékezik a jegybank, a 2012-es londoni olimpia emlékére júniusban, a magyar olimpiai résztvevők ünnepélyes olimpiai eskütételének napján ezüst és arany emlékérme is kibocsátásra kerül. Az arany emlékérme a 2010-ben indult „A világ legkisebb aranypénze” elnevezésű nemzetközi gyűjtőprogram harmadik tagjaként jelenik meg 11 mm-es átmérővel.

A Cserkészszövetség megalakulásának 100. évfordulója alkalmából kibocsátandó színesfém emlékérme a 2012. szeptember 1-től 2013. augusztus 31-ig tartó Cserkész Emlékév nyitónapjától lesz megvásárolható. Az évfordulóra is utaló, stílszerűen 100 forintos névértéket képviselő emlékérmét tizenkét szögletű formája teszi igazán különlegessé.

A másik új sorozat, „A magyar Nobel-díjasok” elnevezésű ezüst érmesor darabjai igazán speciális, arcképcsarnokot idéző ovális alakban jelennek meg. A sorozat első ezüst emlékérméje Szent-Györgyi Albert előtt tiszteleg. A kibocsátásnak további aktualitást ad, hogy 2012-ben éppen 75 éve lesz annak, hogy Szent-Györgyi megkapta az orvosi Nobel-díjat.

A 2012-es emlékérmék sorát a Popovics Sándor születésének 150. évfordulója alkalmából megjelenő ezüst emlékérme zárja október 12-én, a Magyar Nemzeti Bank első elnökének születésnapján.

Az érmék specifikációját és az érmeképeket a www.mnb.hu oldal Bankjegy és érme / Emlékérme menüpontja tartalmazza, az érmék forgalmazásáért továbbra is a Magyar Pénzverő Zrt. a felelős. A sajtóközlemény megjelenésével egyidőben kezdődik meg és 2012.január 3-ig él az emlékérmék előjegyzési lehetősége a Magyar Pénzverő Zrt.-nél (www.penzvero.hu).

MAGYAR NEMZETI BANK

Kommunikáció