Az MNB újabb felügyeleti bírsággal sújtotta a BTel-t

Budapest, 2014. november 20. – Ismételten nem tett eleget rendkívüli tájékoztatási kötelezettségeinek a BUSINESS TELECOM Nyrt. − állapította meg az MNB és a kibocsátót a szabályozott információk közzétételére és 3,5 millió forint felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014. november 19-én közzétett határozatában megállapította, hogy a BUSINESS TELECOM Távközlési Nyrt. (BTel) ismételten nem tett eleget a tőkepiacról szóló törvény, valamint a nyilvánosan forgalomba hozott értékpapírokkal kapcsolatos tájékoztatási kötelezettség részletes szabályairól szóló miniszteri rendelet rendkívüli tájékoztatási kötelezettséget előíró rendelkezéseinek.

Határozatában az MNB így felszólította a BTel-t, hogy haladéktalanul, de legkésőbb 1 munkanapon belül rendkívüli tájékoztatás keretében tegyen eleget a kibocsátó saját kibocsátású értékpapírjára vonatkozó vételi vagy eladási opció, vételi vagy eladási megbízás és ezek teljesülése vonatkozásában fennálló szabályozott információk közzétételével kapcsolatos jogszabályi kötelezettségének.

Az MNB emellett arra is felszólította a társaságot, hogy haladéktalanul, de legkésőbb 1 munkanapon belül rendkívüli tájékoztatás keretében tegyen eleget a kibocsátó ellen megindított peres eljárás vonatkozásában fennálló szabályozott információk közzétételével kapcsolatos jogszabályi kötelezettségének. Az MNB a felszólítások kapcsán hangsúlyozza: a kibocsátónak a rendkívüli tájékoztatások keretében minden olyan szabályozott információt közzé kell tennie, amely az érintett értékpapírok értékét vagy hozamát, illetve a BTel megítélését közvetlenül vagy közvetve érinti.

A rendkívüli tájékoztatásra vonatkozó jogszabályi előírások ismételt megszegése miatt - a korábbi, hasonló tárgykörben kiszabott felügyeleti bírsággal szankcionált jogsértések súlyát is figyelembe véve - az MNB 3,5 millió forint összegű felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte a BTel-t.

Mint emlékezetes, az MNB 2014. szeptember végén már figyelmeztette és felszólította a BTel-t a rendkívüli tájékoztatással kapcsolatos jogszabályi rendelkezések betartására, illetve a feltárt jogszabálysértések miatt 2,5 millió forint felügyeleti bírság megfizetésére is kötelezte.