Budapest, 2014. január 16. - A jegybank jogelőd hatósága, a PSZÁF indított piacfelügyeleti eljárást a Civis Globál Brókerház Zrt.-vel szemben (székhely: 1132 Budapest, Váci út 18.), ugyanis a birtokába került iratok alapján felmerült a gyanú, hogy a társaság engedély nélkül portfóliókezelés befektetési szolgáltatási tevékenységet végez.

Az eljárás során az MNB megállapította: a Civis Globál Zrt. valóban portfóliókezelésre irányuló befektetési szerződéseket kötött, melyekben a befektetők azzal bízták meg a társaságot, hogy egyedi megbízásuk alapján saját nevében, a befektetők javára befektetési termékre vonatkozó szerződést kössön. A Civis Globál Zrt. több száz ügyféllel kötött ilyen szerződést, s ennek nyomán milliárdos összegű befektetésre szánt pénzösszeget vett át az ügyfelektől. A Civis Globál Zrt. az ügyfélpénzek egy részét pénzügyi eszközökbe fektette, azaz - rendszeres gazdasági tevékenysége keretében, pénzügyi eszközre vonatkozóan - engedély nélkül portfóliókezelést végzett.

Az MNB ma közzétett határozatában a Civis Globál Zrt.-vel szemben az engedély nélküli portfóliókezelés miatt 250 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki. A bírság összegét befolyásolta, hogy a társaság jogszabálysértő tevékenységét nagy rendszerességgel, befektetők széles körét érintően végezte. Kihasználta azt a tényt is, hogy az MNB nyilvántartásában biztosításközvetítési tevékenység végzésére jogosult alkuszként szerepel, s így professzionális, engedéllyel rendelkező piaci szereplő látszatát keltette.

Súlyosító körülménynek számított az is, hogy a Civis Globál Zrt. az engedélyköteles portfóliókezelés szabályainak megsértésével negatív hatást fejtett ki a tőkepiac biztonságos és zavartalan működésére, a tőkepiac tisztaságára, az engedéllyel működő szervezetekre, azok tagjaira és ügyfélkörére (egyúttal jelentős mértékű pénzeszközöket vont el a tőkepiac legális intézményei által nyújtott szolgáltatásoktól). A társaság a piacfelügyeleti eljárás során nem működött együtt a jegybankkal.

Mivel a Civis Globál Zrt. több esetben súlyosan megsértette a független biztosításközvetítőként rá vonatkozó jogszabályi előírásokat és szakmai elvárásokat is, az MNB visszavonta a társaság biztosításközvetítői tevékenységi engedélyét és törölte nyilvántartásából.