Pénzforgalmi hibák miatt bírság a szentgáli takarékszövetkezetnek

Budapest, 2014. november 24. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma publikált határozatában hárommillió nyolcszázezer forintra bírságolta a Szentgál és Vidéke Takarékszövetkezetet. Az intézménynek a jegybanki kötelezés alapján legkésőbb jövő év január végéig orvosolnia kell az általa elkövetett pénzforgalmi jogszabálysértéseket.

Az MNB határozatban állapította meg, hogy a Szentgál és Vidéke Takarékszövetkezet megsértette a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvénynek a fogyasztónak és mikrovállalkozásnak minősülő ügyfelek díj- és költségmentes, valamint egyértelmű és pontos tájékoztatását, a pénzforgalmi számla megnyitását, a hatósági átutalási megbízás soron kívüli teljesítését érintő előírásait. Megsértette továbbá a pénzforgalom lebonyolításáról szóló MNB rendeletnek az ügyfél fizetési számláján jóvá nem írható fizetési műveletek visszautasítására, a fizetési megbízások teljesítési határidejére, az ügyfelek részére értesítések küldésére, az ügyfelek fizetési számláján a jóváírási értéknap alkalmazására, az ügyfelek javára beérkező fizetési műveletek összegének az ügyfelek haladéktalan rendelkezésére bocsátására és a hatósági átutalási megbízás soron kívüli kezelésére vonatkozó rendelkezéseit.

A jegybank ma közzétett határozatában kötelezte a takarékszövetkezetet, hogy a pénzforgalmi törvényben és az MNB rendeletben foglaltaknak való megfelelés érdekében, megfelelő dokumentumokkal igazoltan legkésőbb 2015. január 31-ig, tegye meg a szükséges intézkedéseket és azt követően folyamatosan biztosítja a nevezett jogszabályok rendelkezéseinek betartását.

A jogsértésekre tekintettel a jegybank 3,8 millió forint összegű bírság megfizetésére is kötelezte a takarékszövetkezetet. Az intézkedés oka, hogy a takarékszövetkezet által elkövetett jogszabálysértéseket részben az intézmény rendszereibe, illetve folyamataiba épített hibák okozták, valamint egyes szabályszegések nagy számú ügyfelet és fizetési műveletet érintettek, illetve  évek óta változatlan tartalmú jogszabályi előírásokat  sértettek.

A jegybank a pénzforgalmi ellenőrzési tevékenység során kiemelten veszi figyelembe az ügyfelek jogainak megsértését. A fizetési lánc két végén álló ügyfelek ugyanis a fizetést illetően nem feltétlenül érintkeznek közvetlenül egymással, így eltérő információjuk van a fizetési műveletek lebonyolításáról, bizonyos adatokkal pedig egyáltalán nem rendelkeznek. A jegybank éppen ezért különösen fontosnak tartja a pénzforgalmi szabályok betartásának ellenőrzését, elítél minden jogszabályszegést és ennek megfelelően a továbbiakban is kellő szigorral fog fellépni a pénzforgalmi szolgáltatást nyújtó intézmények ellenőrzése során.

A Magyar Nemzeti Bank H-PIF-I-B-3/2014 számú határozata a Szentgál és vidéke Takarékszövetkezetnél intézkedések megtételére és rendkívüli adatszolgáltatásra kötelezése tárgyában