Budapest, 2015. augusztus 31. – Ellentétben a sajtóban megjelent állításokkal, a jegybank nem szakította meg Munkácsy Mihály Golgota című képének megvásárlására irányuló tárgyalásokat. Az MNB a jogszabályi kereteken és lehetőségeken belül járt el, a tárgyalást Pákh Imre – ügyvédjén keresztül elküldött levelében – zárta le.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Munkácsy Mihály Golgota című képét a jegybank Értéktár Programjának keretein belül kívánja megvásárolni. A műkincsvásárlásra vonatkozó kereteket és lehetőségeket az MNB esetében jogszabályok határozzák meg, a jegybank e normák szerint eljárva határozta meg a nyilvánosság előtt is ismert 6 millió dolláros – azaz több mint 1,6 milliárd forintos – vételárat. Az MNB a tárgyalások során világossá tette, hogy ez a legmagasabb kifizethető vételár, ami több, mint a Munkácsy-trilógia másik darabjáért, a Krisztus Pilátus előtt című képért kifizetett összeg.

Pákh Imre ügyvédje augusztus 27-én levelet juttatott el Gerhardt Ferenc, az MNB alelnöke – az Értéktár Program vezetője – részére, amelyben közölte, hogy figyelemmel arra, hogy a Magyar Nemzeti Bank igazgatóságától kapott mandátum nem teszi lehetővé az eddig ajánlott 6 millió dollárnál nagyobb vételár megfizetését, Pákh Imre ezen az áron nem kívánja a képet értékesíteni, ezért a tárgyalást lezártnak tekintik.

A levélből kiderül, hogy – a sajtóban megjelent állításokkal ellentétben – a jegybank nem szakította meg a tárgyalásokat, csupán egyértelművé tette, hogy a rá vonatkozó szabályok nem teszik lehetővé a magasabb vételár kifizetését és ezt Pákh Imre ügyvédje is tudomásul vette. Pákh Imre ugyanakkor a sajtóban a levél kézbesítésével azonos napon megjelent nyilatkozatában közölte: számára „ez egyszerű üzleti kérdés”.

A jegybank az Értéktár Program elindításakor rögzítette, hogy az MNB társadalmi felelősségvállalásával összhangban elkötelezett a nemzeti értékmegőrzés és értékteremtés iránt, így a Munkácsy-trilógia egyben tartása az MNB részéről nem tekinthető „egyszerű üzleti kérdésnek”, ezért bízik abban, hogy a tárgyalások megszakítása nem jelenti Pákh Imre részéről a korábban hangoztatott elkötelezettségének és elveinek a feladását.