HUN MINING: bírság közzétételi és piacbefolyásolási vétségek miatt

Budapest, 2015. augusztus 5. – Az MNB ma publikált határozatában mintegy 84 millió forint bírsággal sújtotta az - idén február 20-án felszámolás alá került - HUN MINING Érc- és Ásványfeldolgozó Befektetési Nyrt.-t tájékoztatási kötelezettségeinek megsértéséért, felügyeleti határozatok végrehajtásának elmulasztásáért, illetve a piacbefolyásolást tiltó rendelkezések megsértése miatt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) célvizsgálat keretében tekintette át a HUN MINING Érc- és Ásványfeldolgozó Befektetési Nyrt. „f.a.” (HUN MINING) által közzétett szabályozott információkat a 2012. március 1. és 2015. március 27. közötti időszakra vonatkozóan.

Az MNB egyenként több millió forintos felügyeleti bírsággal sújtotta a HUN MINING-ot különböző jelentései közzétételének elmulasztásáért, illetve azért, mert rendszeres tájékoztatási kötelezettségét utólag, a pénzügyi közvetítőrendszer felügyeletét ellátó hatóság erre kötelező határozatai ellenére sem teljesítette. Külön felügyeleti bírságot szabott ki az MNB az auditbizottság létesítésére és működtetésére, illetve a bennfentes információkhoz hozzáférő személyekről vezetett nyilvántartással kapcsolatos szabályzatra vonatkozó jogszabályi előírások megsértése miatt.

A piacbefolyásolás tilalmára vonatkozó törvényi passzusok megsértése miatt egyenként 11-13 millió forint közötti piacfelügyeleti bírságot szabott ki a jegybank a kibocsátó által közzétett megalapozatlan, félrevezető, illetve hamis információk miatt. Ezek közé tartoztak egy dán cégcsoportnak a HUN MINING-ban történő befektetési szándékára; ritkaföldfémek rudabányai meddőhányókból történő kinyerésére és feldolgozására irányuló projekt befektetői és banki finanszírozására; illetve mintegy 3 millió tonna Baritmix-I alapanyag és egy bányatársaság 50 százalékos üzletrészének értékesítésére vonatkozó megalapozatlan, félrevezető, illetve hamis közzétételek.

A célvizsgálat keretében beszerzett bizonyítékok alapján a HUN MINING vizsgált időszakbeli működésével összefüggésben több bűncselekmény elkövetésének gyanúja is felmerült, így az MNB büntetőeljárást kezdeményezett az illetékes rendőr-főkapitányságnál.