Budapest, 2015. május 7. – Az MNB folyamatban lévő fogyasztóvédelmi vizsgálata keretében áttekinti azokat a jelzéseket, amelyek szerint egyes hitelintézetek vagy pénzügyi vállalkozások az elszámolás és forintosítás során több árfolyamgátas ügyfelük esetében megemelték a törlesztőrészleteket.
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) fogyasztóvédelmi vizsgálat keretében ellenőrzi azokat a tudomására jutott információkat, amelyek szerint egyes piaci szereplők esetében az elszámolás és forintosítás kapcsán érintett deviza alapú jelzáloghiteles árfolyamgátas (gyűjtőszámla-hiteles) ügyfelek havi törlesztő részlete – az általuk kézhez kapott elszámolási értesítő szerint – emelkedni fog a továbbiakban.
A forintosítási törvény megfogalmazása szerint az árfolyamgátas fogyasztók a 2015. február hónapban esedékes törlesztő részlettől kezdve az árfolyamgát törvényben meghatározott, a rögzített árfolyam alkalmazási időszakának kezdő időpontjától számított hatvanadik hónapban esedékes törlesztő részletig, a törlesztő részlet – az e törvény alapján számítható kamatváltozásból eredő törlesztőrészlet-növekedés, valamint az életbiztosítási vagy lakás-előtakarékossági szerződéssel kombinált fogyasztói kölcsönszerződés esetén a szerződésből eredő törlesztőrészlet-növekedés kivételével – nem haladhatja meg a 2015. januárjában esedékes törlesztő részletet.”
Az MNB korábban határozottan kinyilvánította: ha egy pénzügyi intézmény megsérti az elszámolással-forintosítással kapcsolatos bármelyik jogszabályi előírást, szankciót fog alkalmazni vele szemben.

Javasolt, hogy forduljanak panasszal hitelintézetükhöz, pénzügyi vállalkozásukhoz azok az árfolyamgátas ügyfelek, akik törlesztő részletük növekedéséről tájékoztató elszámolási értesítőt kapnak kézhez. Panaszuk esetleges elutasítása esetén az MNB mellett működő Pénzügyi Békéltető Testület hozhat ingyenesen jogorvoslati döntést ügyükben.