Budapest,2015. május 12.A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma publikált határozatában egymillió-ötszázezer forintra bírságolta a Nyúl és Vidéke Takarékszövetkezetet. Az intézménynek az MNB kötelezése alapján legkésőbb ez év június közepéig orvosolnia kell az általa elkövetett pénzforgalmi jogszabálysértéseket.

Az MNB határozatában megállapította, hogy a Nyúl és Vidéke Takarékszövetkezet az MNB tavaly év végén hozott határozatában előírt egyes kötelezettségeket határidőre nem teljesítette. A Nyúl és Vidéke Takarékszövetkezet ezzel továbbra is megsértette a pénzforgalom lebonyolításáról szóló MNB rendeletnek az ügyfél fizetési számláján jóvá nem írható fizetési műveletek visszautasítására, az ügyfelek fizetési számláján a jóváírási értéknap alkalmazására és az ügyfelek javára beérkező fizetési műveletek összegének az ügyfelek haladéktalan rendelkezésére bocsátására vonatkozó előírásait.

Az MNB ma közzétett határozatában kötelezte a Takarékszövetkezetet, hogy a pénzforgalom lebonyolításáról szóló MNB rendeletben foglaltaknak való megfelelést 2015. június 15-ig biztosítsa.

A jogsértésekre tekintettel az MNB egymillió-ötszázezer forint összegű bírság megfizetésére is kötelezte a Takarékszövetkezetet. Az intézkedés oka, hogy a Takarékszövetkezet az előírt határidőre nem tett lépéseket annak érdekében, hogy a rendszereiben, illetve folyamataiban 2014. február óta változatlanul fennálló jogszabálysértéseket megszüntesse.

Az MNB a pénzforgalmi ellenőrzési tevékenysége során kiemelten veszi figyelembe az ügyfelek jogainak megsértését. A fizetési lánc két végén álló ügyfelek ugyanis a fizetést illetően nem feltétlenül érintkeznek közvetlenül egymással, így eltérő információjuk van a fizetési műveletek lebonyolításáról, bizonyos adatokkal pedig egyáltalán nem rendelkeznek. Az MNB éppen ezért különösen fontosnak tartja a pénzforgalmi szabályok betartásának ellenőrzését, elítél minden jogszabályszegést és ennek megfelelően a továbbiakban is kellő szigorral fog fellépni a pénzforgalmi szolgáltatást nyújtó intézmények ellenőrzése során.

Magyar Nemzeti Bank