Budapest, 2016. június 22. - 23 pénzügyi intézmény, köztük a legnagyobb problémás kereskedelmi ingatlanhitel-állománnyal rendelkező bankok mindegyike regisztrált a MARK (Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő) Zrt. által meghirdetett eszközvásárlási programba 300 milliárd forintot meghaladó bruttó állománnyal, melynek transzfer értéke hozzávetőleg 90-125 milliárd forint. A regisztrációt követően kerül sor a portfóliók több hónapig tartó gazdasági és jogi átvilágítására.

A MARK Zrt. eszközvásárlási programjának 3 hónapot átívelő regisztrációs időszaka 2016. március 21-én indult, miután az Európai Bizottság jóváhagyta a nemteljesítő kereskedelmi ingatlan-portfóliókra vonatkozó (hitelek és visszavett ingatlanok) eszközvásárlási módszertant. A jóváhagyással a MARK külön minden eszköztípusra, részletesen kidolgozott módszertana igazoltan piaci árat határoz meg új piaci tranzakciókat alapul véve, azaz nem tartalmaz állami támogatást.

A pénzügyi intézmények a feltételrendszer ismeretében június 21-ig dönthettek arról, kívánnak-e élni a felkínált lehetőséggel. Összesen 23 jogosult pénzügyi intézmény jelezte részvételi szándékát. Az MKB Bankot leszámítva – mely szanálás alatt áll és így külön úton, a toxikus eszközök Szanálási Vagyonkezelőbe történő leválasztásával került rendezésre – a legnagyobb problémás kereskedelmi hitelállománnyal rendelkező bankok mindegyike regisztrált. A regisztrált állomány meghaladja a bruttó (teljes tőketartozás) 300 milliárd forintot, ugyanakkor a bankok által már megképzett értékvesztés valamint az Európai Bizottság által támasztott árplafon következtében az eszközök transzferértéke megközelítőleg 90-125 milliárd forint.

Mind a regisztráció, mind a több hónapig tartó gazdasági és jogi átvilágítást követően a portfóliójuk eladása önkéntes a pénzügyi intézmények számára. A Magyar Nemzeti Bank célja a banki mérlegek rossz eszközöktől való megtisztításának ösztönzése, a követelésvásárlási piac élénkítése a kereskedelmi ingatlanszegmensben, mely a nemteljesítő vállalati hitelek problémájának fő gócpontja. A MARK hatékony – legfőképp költséghatékony - piaci lehetőséget kínál a pénzügyi intézmények kereskedelmi ingatlanokhoz kapcsolódó nemteljesítő eszközeinek érdemi csökkentésére. A MARK Zrt. a piacot már idáig is erősen katalizálta, hiszen a közelmúltban a bankok is aktívabban értékesítettek nemteljesítő kereskedelmi ingatlan eszközöket.

A nagyszámú regisztráció jól mutatja, hogy a pénzügyi intézmények is osztoznak a Magyar Nemzeti Bank elkötelezettségében a nemzetközi összehasonlításban magasnak számító vállalati nemteljesítő portfólió aktívabb tisztításában, amely hozzájárul a fenntartható növekedést megfelelően támogató bankrendszeri hitelezési aktivitáshoz. Amennyiben a felajánlott volumen kitisztításra kerül a bankrendszer által, a vállalati nemteljesítő hitelek aránya 10 százalék közelébe, azon belül is a 90 napon túli késedelmesek aránya 5 százalék közelébe csökkenhet 2017 végére.