Budapest, 2016. február 1. – Átadásra kerültek tegnap a Magyar Nemzeti Bank által alapított díjak: a Lámfalussy-díj célja, hogy elismerje azon nemzetközileg is kiemelkedő szakmai teljesítményeket, amelyek befolyással vannak a nemzetközi monetáris politikára, míg az MNB első elnökéről elnevezett Popovics-díjjal a közgazdaság és a pénzügyek területén végzett kiemelkedő szakmai munkát díjazza a jegybank.

Az MNB szakmai bizottságának javaslata alapján a Lámfalussy-díjat idén nem egy személy, hanem egy méltán elismert intézmény, a bázeli székhelyű Bank for International Settlements (BIS) kapta. A BIS fennállása óta számos területen úttörő szerepet játszott a monetáris politikáról és pénzügyi stabilitásról való gondolkodás megújításában, amellyel a modern gazdaságok működésének új felfogását teremtette meg. A szervezet működésében 18 éven keresztül jelentős szerepet játszott a tavaly elhunyt Lámfalussy Sándor is, ezért a díj a BIS munkatársainak tevékenysége mellett egyfajta emlékállítás az euro „atyjának” is.

A Popovics-díjat Balog Ádám, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója, a jegybank korábbi alelnöke vehette át, akinek jelentős szerepe volt a sikeres monetáris politikai fordulat végrehajtásában, és a magyar gazdaság egyik motorját adó Növekedési Hitelprogram kidolgozásában. A vezetésével megújult MKB Bank immáron versenyképes, jövedelmező bankként folytatja tevékenységét a hazai pénzügyi piacon.

A díjátadó gálaestet a mai napon, immár harmadik alkalommal megrendezett Lámfalussy Lectures szakmai konferencia követ, amelyen többek között előadást tart Luiz Awazu Pereira da Silva, a BIS vezérigazgató-helyettese, Jan Smets, a Belga Nemzeti Bank elnöke, Edmond Alphandéry, volt francia gazdasági miniszter, Klaus Regling, az European Stability Mechanism ügyvezető igazgatója, valamint a Lámfalussy-díj két korábbi díjazottja, Ewald Nowotny osztrák jegybankelnök és Benoît Coeuré, az Európai Központi Bank Igazgatóságának tagja.  

A Lámfalussy Sándor nevével fémjelzett konferencia fókuszában idén az euroövezet megújítása áll, amelyhez le kellett vonni a válság tanulságait, hogy a pénzügyi stabilitáson és strukturális reformokon alapuló, fenntartható felzárkózást lehetővé tevő megoldások születhessenek. A konferencia előadói maguk is mind sokat tettek illetve tesznek e célok elérése érdekében.

Magyar Nemzeti Bank

Emlékfilm Lámfalussy professzorról