Budapest, 2016. február 10. – Az EU döntése értelmében a MARK elkezdheti a problémás kereskedelmi ingatlanfinanszírozáshoz kapcsolódó eszközök megvásárlását. Az MNB-nek a törvény által megszabott makroprudenciális feladatát segítő eszközkezelő jelentős lökést adhat a banki mérlegek tisztulásának, mely segítheti a hitelezés beindulását és az ingatlanpiac recesszióból való kilábalását. Mivel a MARK piaci áron vásárolja meg a problémás eszközöket, az Európai Bizottság vizsgálatai alapján a célzott jegybanki program nem tartalmaz állami támogatást.

A Magyar Nemzeti Bank – az MNB törvény 4. paragrafus 7. bekezdés szerinti mandátumával összhangban – a makroprudenciális alapfeladatának célzott és hatékony végrehajtása érdekében 2014 őszén megalapította a MARK Magyar Reorganizációs és Eszközkezelőt. A MARK rossz kereskedelmi ingatlanhoz kapcsolódó eszköz portfóliókat vásárló programja jelentősen felgyorsítja a banki mérlegek tisztulását, így erősödik a pénzügyi intézmények stabilitása, hitelezési képessége és hajlandósága.

A MARK feladatkörébe tartozik a problémás eszközök vásárlása, kezelése és eladása. A MARK mérethatékonyan képes összegyűjteni a problémás eszközöket, így lényegében közvetítőként működve a végső befektetők felé. A jegybank célja, hogy egy sikeres precedens szülessen a MARK működésével. Az eszközkezelő kezdetben jegybanki ráutaltsággal, majd annak csökkenésével, végül megszűnését követően középtávon tisztán piaci forrásokból működne.

Az Európai Bizottság állami támogatás szempontjából vizsgálta a MARK tervezett működését. A Bizottság 2016. február 10-én kiadott közleménye közel egy éves intenzív szakértői tárgyalássorozat végére tett pontot. A közlemény hangsúlyozza, hogy a Magyar Nemzeti Bank és a MARK szakemberei által a problémás kereskedelmi ingatlanhoz kapcsolódó eszközportfóliók vásárlására kidolgozott módszertan piaci árazást biztosít, és nem tartalmaz állami támogatást a programban résztvevő pénzügyi intézmények számára.

A MARK a részletes bizottsági határozat kézhezvétele után 2016. február második felében hirdeti meg hivatalosan az eszközvásárlási program részletes feltételeit. Ezt követően 15 hónapig tart a vásárlási szakasz, amelyben minden hazai pénzügyi intézmény részt vehet. A programban való részvétel önkéntes, ugyanakkor a MARK minden a feltételeknek megfelelő portfólióra kötelező vételi ajánlatot tesz.

A jegybank makroprudenciális mandátumával összhangban elkötelezett a MARK eszközvásárlási programjának hatékony végrehajtása mellett.

A Bizottság 2016. február 10-án kiadott közleménye az alábbi linken érhető el:

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-16-279_hu.htm

Szakértői prezentáció