2016.február 8. - A fegyveres biztonsági őrségről szóló 1997. évi CLIX. törvény értelmében fegyveres biztonsági őrséggel kell védeni az állam működése és a lakosság ellátása szempontjából kiemelkedően fontos tevékenységet, létesítményt. A Magyar Nemzeti Bank fennállása óta rendelkezik saját biztonsági szolgálattal, hiszen a készpénzellátásra, valamint a bankjegyek feldolgozására és tárolására szigorú biztonsági előírások vonatkoznak. Az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri az uniós jegybankokban alkalmazott bankbiztonsági szintet. Az MNB által jelenleg alkalmazott bankbiztonsági gyakorlat megfelel az uniós jegybankok által követett gyakorlatnak.

Az elmúlt napokban egyes pártok a Magyar Nemzeti Bank biztonsági tevékenységét bírálták, e politikai megnyilvánulásokban a tudatlanság rosszindulattal párosult. A fegyveres biztonsági őrségről szóló törvény értelmében az állam működése és a lakosság ellátása szempontjából kiemelkedően fontos tevékenysége miatt – a jegybankot fegyveres biztonsági őrséggel kell védeni. A fegyveres biztonsági őrség létrehozására e törvény három lehetőséget határoz meg: az őrséget saját szervezetben, vagy többségi befolyást biztosító tulajdonosi részvételével működő gazdálkodó szervezet útján, vagy más fegyveres biztonsági őrséggel rendelkező szerv útján kell biztosítani. Az MNB e törvény alapján döntött 2014-ben zárkörűen működő részvénytársaság megalapításáról. Az MNB-Biztonsági Szolgáltatások Zrt. látja el a jegybank központi épületeinek élőerős őrzés-védelmét, így az MNB felügyeleti tevékenységének helyt adó épület, valamint az MNB Logisztikai Központ élőerős őrzés-védelmét is. A jegybank ez utóbbi helyszínen végzi minden készpénzzel kapcsolatos feladatát, vagyis a készpénzellátást, a bankjegyek feldolgozását és tárolását. E tevékenység kiemelt súlyát érzékelteti az MNB jelentéseiben rendszeresen publikált adat, azaz a forgalomban lévő készpénz értéke, amely mintegy 4200 milliárd forint volt 2015 végén.

Az MNB-Biztonsági Szolgáltatások Zrt. a fegyveres biztonsági őrséggel végzett alaptevékenységén túl a jegybank részére őrzésvédelmi és rendezvénybiztosítási feladatokat is ellát. Az MNB-Biztonsági Szolgáltatások Zrt. gazdálkodásáról szóló, 2014. évi pénzügyi beszámoló nyilvános, a 2015. évi pénzügyi beszámoló közzétételi határideje pedig 2016. május 31.