Budapest, 2016. március 4. – A lakossági jelzálogadósok széles körének okoz jelenleg is problémát a törlesztőrészletek megfizetése. A Jegybank – mai napon bankszövetségi konzultációra bocsátott – ajánlásában minden egyes nem teljesítő adóssal való egyedi megoldáskeresésre, az adós fizetőképességének helyreállítása érdekében közvetlen – adós és bank közötti – párbeszédre hívja fel a bankokat.

Az ún. „fair banki” és az adósságfék szabályok bevezetésével átláthatóvá vált a fogyasztói kölcsönszerződések megkötése, a hitelfelvétellel együtt járó kockázatok felmérése, azok korlátozása. A korábbi lakossági jelzáloghitelek esetében ugyanakkor még mindig jelentős számú, kb. 144 ezer a késedelmessé vált, vagy már felmondott hitelek száma.

Az MNB azért, hogy ezen szerződések esetében elősegítse az adósok fizetőképességének helyreállítását, továbbá a tartozás rendezését, ösztönzi a pénzügyi intézményeket az adósokkal történő együttműködésre és a közös megoldások keresésére.

Ennek megvalósítása érdekében saját szabályozói hatáskörében eljárva az MNB jegybanki ajánlást tervez kibocsátani, megfogalmazva a pénzügyi intézményektől minimálisan elvárt teendőket a felek kapcsolatfelvétele, a pénzügyi intézmény információgyűjtése, helyzetértékelése, illetve megoldási javaslattétele során.

Az MNB elvárja a pénzügyi intézményektől, hogy valamennyi érintett adós esetében megkíséreljék a kapcsolatfelvételt a helyzet rendezése érdekében, az adósoktól begyűjtött információk alapján egyedileg elemezzék az adós fizetőképességét, továbbá az adósok tényleges élethelyzete alapján a pénzügyi intézmények közérthetően megfogalmazott megoldási javaslatokat készítsenek, az előnyöket és hátrányokat is ismertetve az érintettek számára. Az MNB elvárja azt is a pénzügyi intézményektől, hogy ne csak az adóst, hanem az egyéb kötelezetteket (pl.: kezes, jelzálog kötelezett) is bevonja a közös megoldáskeresésbe.

A korábban devizában eladósodottakat érintő jegybanki elvárás továbbá, hogy az árfolyamváltozásból eredő, hosszabb ideje fennálló, súlyos helyzetben lévő (az ajánlás kiadásakor már 180 napon túli késedelemben lévő) adósok esetében a bankok a fizetőképesség helyreállítása érdekében felajánlott megoldási javaslatok kidolgozásánál fokozottan vegyék figyelembe az árfolyamváltozásból eredő tehernövekedés bank és adós közti megosztásának lehetőségét is.

Fontos felhívni minden érintett figyelmét arra is, hogy a sikeres megoldáskereséshez nem csak a pénzügyi intézmények, hanem az adósok felelős együttműködésére is szükség van. Az MNB ennek érdekében az ajánlás megjelentetésével egyidejűleg fokozott tájékoztatási tevékenységet fog végezni.

Az MNB a késedelembe esett lakossági jelzáloghitelek fizetésének helyreállításáról készített ajánlástervezetét a mai napon szakmai konzultációra átadta a Magyar Bankszövetségnek, a végleges ajánlás kiadása március közepére várható.

Magyar Nemzeti Bank