Budapest, 2017. augusztus 7. Egy, három, hat és tizenkét hónapos futamidejű finomhangoló devizaswap-tendert tartott a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank az egy hónapos lejáraton a tenderre beérkezett 53 milliárd forint ajánlatból 50 milliárd forintot, a három hónapos lejáraton a beérkezett 103 milliárd forintból 100 milliárd forintot, a hat, illetve tizenkét hónapos lejáraton a beérkezett 143-143 milliárd forintból 50-50 milliárd forintot fogadott el. A hétfői tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 950 milliárd forintra emelkedik szerdától.

Egy, három, hat és tizenkét hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó devizaswap-tendert tartott hétfőn a Magyar Nemzeti Bank. A meghirdetett mennyiség mind a négy futamidőn 164 millió euro (50 milliárd forint) volt, amelyre a bankok egy, három, hat és tizenkét hónapos futamidőn rendre 173 millió euro (53 milliárd forint), 338 millió euro (103 milliárd forint), 470 millió euro (143 milliárd forint) és 470 millió euro (143 milliárd forint) értékben adtak be ajánlatot. Az MNB az egy, hat és tizenkét hónapos lejáraton 50-50 milliárd forint értékben kötött üzletet a bankokkal, míg 3 hónapon a meghirdetett mennyiségre 50 milliárd forintot ráemelve 100 milliárd forint értékben történt üzletkötés. Az egy, három, hat és tizenkét hónapos swaptenderen rendre öt, hét, négy, illetve öt bank vett részt.

A szerdai lejáratokat és a tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás augusztus 9-étől 900 milliárd forintról 950 milliárd forintra emelkedik. Ebből az egy hónapos eredeti futamidejű állomány 200 milliárd forintot, a három hónapos eredeti futamidejű állomány 350 milliárd forintot, a hat hónapos eredeti futamidejű állomány 250 milliárd forintot, a tizenkét hónapos eredeti futamidejű állomány pedig 150 milliárd forintot tesz ki.

Az MNB Monetáris Tanácsa 2016. szeptember 20-án jelentette be, hogy a három hónapos betét mennyiségi korlátozásához kapcsolódva, a likviditási folyamatokkal kapcsolatos bizonytalanságok kezelésére likviditáslekötő betéti és likviditásnyújtó devizaswap finomhangoló eszközöket vezet be. A finomhangoló eszközökről szóló terméktájékoztatókat 2016. október elején publikálta honlapján a jegybank. Az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri a likviditási folyamatokat, és amennyiben érdemi és tartós eltérést tapasztal, kész további finomhangoló tendereket tartani.