Kedves Látogató! Amennyiben hibát talál az oldalon, vagy további, technikai okokból adódó problémája merül fel, kérjük, hívja az ügyfélszolgálatot. Telefonszám 06-80-203-776. Köszönettel Magyar Nemzeti Bank.
EN

A jegybank sikeres egy és hat hónapos futamidejű swaptendert tartott

nyomtatás

Budapest, 2017. július 10. Egy és hat hónapos futamidejű finomhangoló devizaswap-tendert tartott a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank az egy hónapos lejáraton a tenderre beérkezett 110 milliárd forint ajánlatból 100 milliárd forintot, a hat hónapos lejáraton a beérkezett 114 milliárd forintból ugyancsak 100 milliárd forintot fogadott el. A hétfői tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás továbbra is 850 milliárd forint.

Egy és hat hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó devizaswap tendert tartott hétfőn a Magyar Nemzeti Bank. A 325-325 millió euro (100-100 milliárd forint) felajánlott mennyiségre egy hónapos futamidőn 357 millió euro (110 milliárd forint), hat hónapos futamidőn pedig 370 millió euro (114 milliárd forint) értékben adtak be ajánlatot a bankok. Az MNB a két lejáraton 100-100 milliárd forint értékben kötött üzletet a bankokkal. Az egy és hat hónapos swaptenderen hat, illetve két bank vett részt.

A szerdai lejáratot és a tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 850 milliárd forint. Ebből az egy hónapos eredeti futamidejű állomány 300 milliárd forintot, a három hónapos eredeti futamidejű állomány 300 milliárd forintot, a hat hónapos eredeti futamidejű állomány 200 milliárd forintot, a tizenkét hónapos eredeti futamidejű állomány pedig 50 milliárd forintot tesz ki.

Az MNB Monetáris Tanácsa 2016. szeptember 20-án jelentette be, hogy a három hónapos betét mennyiségi korlátozásához kapcsolódva, a likviditási folyamatokkal kapcsolatos bizonytalanságok kezelésére likviditáslekötő betéti és likviditásnyújtó devizaswap finomhangoló eszközöket vezet be. A finomhangoló eszközökről szóló terméktájékoztatókat 2016. október elején publikálta honlapján a jegybank. Az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri a likviditási folyamatokat, és amennyiben érdemi és tartós eltérést tapasztal, kész további finomhangoló tendereket tartani.